Аналітики: Ціни на нафту досягнуть піку влітку, потім можуть впасти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Ціни на нафту досягнуть піку влітку, потім можуть впасти

Енергетика
420
Підвищення цін на нафту може тривати аж до кінця літа на тлі зростання попиту в Європі і Японії при перебоях з постачаннями з Лівії, прогнозують аналітики Nomura International Plc, думка яких наводить агентство Bloomberg.
На думку групи аналітиків Nomura на чолі з Майклом Лоу, "зберігається потенціал для зростання цін" на нафту на тлі повернення до ладу після планової зупинки на ремонт і обслуговування декількох крупних НПЗ в Європі, а також зростання попиту на вуглеводні в Японії, що намагається компенсувати вибулі через землетруси і цунамі потужності атомної генерації.
В той же час експерти передбачають, що надалі ціни можуть стабілізуватися на тлі "скорочень обсягів дешевої ліквідності" в світі.
"З фундаментальної точки зору, найближчими місяцями ситуація погіршуватиметься, - наголошується в доповіді Nomura. - Ми передбачаємо скорочення частки премії за геополітичний ризик в структурі ціни нафти протягом цього року, що в результаті може призвести до зниження цін на нафту з початком осені".
Приплив грошових коштів на нафтовий ринок від інвесторів, котрі прагнуть хеджувати ризики інфляції, може вичерпатися на тлі дорожчання долара і подальшого посилення кредитно-грошової політики основними світовими ЦБ.
Схожої думки дотримується також і президент The Schork Group Inc. Стівен Шорк. Експерт вважає, що ціни на нафту можуть опуститися нижче позначки $90 за барель, у випадку якщо долар продовжить зростати відносно євро.
За словами аналітика, зниження курсу долара відносно більшості світових валют останнім часом частково виправдовувалося припущенням, що Федеральна резервна система (ФРС) відмовиться від стимулюючої політики останньої серед основними світових ЦБ. Проте, з одного боку, останнім часом посилилася антиінфляційна риторика в лавах керівників ФРС, а з іншого глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше напередодні зайняв несподівано м'яку позицію відносно часу наступного підвищення ставки, що змусило інвесторів інакше поглянути на ситуацію на валютному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас