Китайська гречка "продаватиметься довго, але таки розійдеться" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайська гречка "продаватиметься довго, але таки розійдеться"

Аграрний ринок
910
Доля китайської гречки, що з місячним запізненням прибула до України, залишається незрозумілою. Як повідомили нам в прес-службі компанії "Хліб Інвестбуд", яка займається закупівлею крупи в КНР, перші партії мають надійти на прилавок до дня Перемоги (всього Україна збирається купити в Китаї 20 тисяч тонн). На думку нашого джерела в Мінагрополітики, коштувати китайська крупа буде приблизно стільки ж, скільки і наша (18 грн. за кілограм в роздробі). Тому є побоювання, що її не розкуплять.
Як запасний варіант, якщо крупа залежиться на прилавках, прем'єр-міністр Микола Азаров вже запропонував закласти китайську кашу в Держрезерв. До речі, прес-секретар прем'єра Віталій Лук’яненко спростував інформацію деяких ЗМІ про те, що глава Держрезерву Олексій Лелюк заявив, мовляв, його відомство відмовляється закуповувати китайську гречку як не відповідну нашим стандартам. За словами Лук’яненка, Держрезерву ніхто поки що не доручав вести закупівлі, тому говорити нема про що, але якщо знадобиться, гречку туди закладуть, тому що товар якісний. Але спочатку гречка з КНР піде на прилавки.
На думку директора інформаційної компанії "ПроАгро" Миколи Верницького, продаватися вона буде довго, але поступово розійдеться. За підрахунками Верницького, наступного року дефіциту гречки не буде, бо агрогосподарства планують засіяти гречкою на 20% більше площ, ніж в 2010-м. Це близько 40 тисяч гектарів, що дасть додатково приблизно 40 тисяч тонн або удвічі більше, ніж планують купити в Китаї.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас