Що загрожує світовій економіці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що загрожує світовій економіці?

Казна та Політика
3279
Минуло три роки відтоді, як вибухнула світова фінансова криза, а світова економіка як і раніше ні жива, ні мертва, і на це є ряд причин. Чи варто розраховувати на поступове відродження розвинених економік і стійке зростання розвиваються? Або, можливо, слід шукати протиотруту від високих цін на нафту, геополітичних потрясінь на Близькому Сході і атомних негараздів в Японії, третій за величиною економіці у світі? Багато хто схиляється до першого, найбільш життєрадісного погляду на речі.
Тепер, коли найгірші дні світової фінансової кризи залишилися позаду, а загроза глобальної рецесії минула, оптимісти сподіваються і навіть вірять в те, що на ринки повернулася довіра, або, принаймні, самовладання. Ця точка зору заснована на неоднорідній динаміці зростання: сегменти економіки, що відновлюються, і цілком здорові витягають на собі слабких і тих, які відстають. Високопродуктивні та багатонаціональні компанії вкладають гроші в нові проекти і наймають нових співробітників; врятовані банки в розвинених економіках поступово виплачують свої борги; зростаючий середній клас у країнах, що розвиваються активніше купує товари і послуги; приватний сектор поступово стає на ноги і платить більше податків, наповнюючи, таким чином, державні бюджети; Німеччина, головний локомотив зростання в Європі, пожинає плоди довгих років економічної реструктуризації.
Багато, але далеко не всі економічні звіти, підтверджують цю позицію. Насправді, світова економіка поступово відроджується, нехай нерівномірно, нехай однобоко, нехай не так швидко, як раніше. Але відроджується. Якщо вона не зіб'ється з шляху, то незабаром позитивна динаміка почне посилюватися і розширюватися, захоплюючи все нові і нові сфери і галузі. "Якщо" - ось воно, підступне слово. Саме з нього починається другий, менш райдужний погляд на природу речей і на те, що відбувається у світі. Саме воно сіє в наших душах страх перед повільним зростанням і одночасно високою інфляцією. Звичайно, поки перешкоди на шляху до світової економіки до відродження, не надто великі, але дурень або сліпий той, хто лише безтурботно махне на них рукою. Наразі можна виділити чотири великих проблеми за ступенем актуальності та важливості для світової економіки.
З кожним днем ​​вони розростаються і стають страшнішими й небезпечнішими. Перша і найважливіша проблема - це економічні наслідки соціальних протестів на Близькому Сході й трагедії в Японії. Нам ще належить розібратися з ними. Ці події тривають вже не один тиждень і навіть не один місяць, проте, вони ще не проявили свої здібності до руйнування повною мірою. Випадки, коли загроза стагфляції накладається на загрозу млявого попиту і низької пропозиції одночасно досить рідкісні у світовій економіці. Ще більш неординарні ситуації, коли такі економічні умови формуються двома чітко вираженими тенденціями. Але зараз справа йде саме так.
Труднощі на Близькому Сході призвели до зростання цін на нафту, і, як наслідок, скорочення купівельної спроможності споживачів і зростання цін на вході для виробників. Водночас, потрійна катастрофа в Японії - руйнівний землетрус, сильне цунамі і атомна криза, яка своїми наслідками - змусила споживача стиснутися від страху перед майбутнім і порушила виробничі ланцюжки (особливо в секторі автомобілебудування та високих технологій). Друга велика проблема зріє в Європі, де активне зростання німецької економіки супроводжується глибоким борговими кризами в периферійних країнах. Португалія пішла по шляху Греції та Ірландії, звернувшись за фінансовою допомогою до МВФ і ЄС, щоб уникнути державного дефолту, який поставив би на коліна всю банківську систему Європи. Всі три країни пообіцяли розробити для себе жорстку фіскальну дієту в обмін на надзвичайні кредити під надзвичайно високі відсотки. На долю людей у ​​цих країнах випаде багато важких випробувань, але їхні жертви будуть марними - величезні дефіцити продовжать рости.
Між тим, ринок житла в США знову скорочується. Це вже третя глобальна проблема. Ціни на житло вже істотно знизилися і поки не подають жодних ознак відновлення. У деяких сферах, навпаки, посилився спадний тиск на ціни. Якщо отримати іпотеку буде так само дорого і складно, то житло продовжить дешевшати. Ціни на житло - головний мотиватор споживчої поведінки, тому його знецінення нерухомості сильно засмутить рядового споживача, змусивши його скоротити витрати. Крім того, американці стануть менш мобільними, що підсилить тиск на ринок праці й призведе до зростання тривалого безробіття.
І, нарешті, явні фінансові проблеми назрівають в США, в найбільшій економіці світу, яка забезпечує глобальні суспільні блага, від яких залежить нормальне функціонування світової економіки. Штати активно використовували фіскальні стимули, щоб уникнути депресії, однак тепер їм потрібен надійний план з фіскальної консолідації в середньостроковій перспективі. Федеральному уряду і Центробанку США належить ухвалити непрості рішення, проявити максимум такту й обережності і подолати чимало перешкод. Чим довше Штати намагаються відтягнути неприємний момент, тим більша ймовірність того, що долар втратить своє панівне становище і статус резервної валюти, а державні облігації США - свою привабливість як безризикові еталонні фінансові активи. Світу вже доводилося змінювати своїх постачальників суспільних благ.
Востаннє це відбулося після Другої світової війни, коли молоді і повні сил Штати замінили знекровлену і виснажену Великобританію. Однак у сучасному світі немає такої країни, яка хотіла б і могла б взяти на себе обов'язки Америки, якщо вона перестане з ними справлятися. Всі чотири проблеми більш ніж реальні, при цьому з кожним днем ​​вони стають все гостріше. На щастя, поки жодна з них не призвела до згубних трансформацій у світовій економіці, а разом вони не досягли критичної маси руйнівною. Але це зовсім не означає, що світ в безпеці. Навпаки - його розривають суперечливі впливи руйнівних і творчих чинників. У цьому стані світова економіка просто не здатна нейтралізувати кризові явища і посилити відновлення.
Мохамед А. Ель-Ерейн, генеральний директор PIMCO, автор книги When Markets Collide. Дана стаття заснована на матеріалах його лекції, прочитаної в Центрі вивчення політичної економіки при Прінстонському університеті.
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас