Китай вимагає від Росії знижку на нафту в 30 мільярдів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вимагає від Росії знижку на нафту в 30 мільярдів доларів

Енергетика
4092
Китайська національна нафтогазова корпорація (CNPC), що заборговувала "Роснафті" і "Транснафті" понад 100 мільйонів доларів за постачання сировини, просить Росію подвоїти експорт нафти і понизити її ціну. Газета "Ведомости" пише з посиланням на розрахунки "Транснафти", що поступки Пекіну загрожують російським компаніям втратами в 28 мільярдів доларів до 2030 року.
В кінці травня 2011 року суперечку, що виникла довкола постачань нафти до Китаю, обговорять віце-прем'єри двох країн - Ігор Сечін і Вань Цишань. "Ведомости" пишуть, що CNPC пропонує Росії подвоїти експорт до Китаю з нинішніх 15 до 30 мільйонів тонн на рік, а також скоректувати формулу ціни на паливо.
Загальна вартість контракту на постачання сировини до Китаю до 2030 року становить близько 300 мільярдів доларів, тому російська сторона не згодна нести такі втрати. Нарощувати експорт Росія теж не хоче.
Сторони з початку 2010 року не можуть домовитися про тариф на прокачування нафти по російській території. Раніше російські ЗМІ повідомляли, що в контракті для CNPC була закладена ставка тарифу, єдиного для всього нафтопроводу "Східний Сибір - Тихий океан" (ССТО), по якому йдуть постачання російської нафти до Китаю. Проте CNPC вважає, що прокачування до пункту Сковородіно в Амурській області, де починається відгалуження на Китай, коштує на 7 відсотків менше. На аналогічну величину CNPC, яка в односторонньому порядку з початку 2011 року зайнялася скороченням виплат, вимагає знизити вартість сировини, що найбільше імпортується з Росії.
В лютому 2009 року "Роснафта" (основний постачальник сировини) і "Транснафта" позичили 25 мільярдів доларів у китайського банку в рахунок постачань 15 мільйонів тонн нафти щороку протягом 20 років за пільговою ціною. Погашатися кредит буде частиною виручки від постачань російської нафти CNPC по відведенню від ССТО. Спеціальна гілка до Китаю потужністю 15 мільйонів тонн нафти, що починається в східносибірському Сковородіно і йде в китайський Дацин, почала роботу в січні 2011 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас