Експерти не вірять, що Азаров переспорить Москву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не вірять, що Азаров переспорить Москву

Енергетика
371
Експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко і незалежний експерт Олександр Нарбут скептично ставляться до впевненості уряду в перегляді газових контрактів, підписаних НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" 19 січня 2009 року.
Зокрема, В. Омельченко висловив сумнів, що Росія, маючи чималий зиск від нинішніх умов продажу газу Україною, погодиться на фінансові втрати.
"Цей оптимізм (уряду - ред.), що в будь-якому випадку Росія погодиться на аргументи української сторони і контракти будуть переглянуті, не виправданий, оскільки вже не раз представники російського уряду і "Газпрому" заявляли, що ці контракти їх повністю влаштовують ", - сказав експерт.
Він також зазначив, що Росія не бачить вагомих аргументів для зміни умов продажу газу і чудово розуміє, що це необхідно лише Україні.
"З моєї точки зору, балансу інтересів буде дуже складно досягти, оскільки для Росії питання ціноутворення на газ - це не економічне, а політичне питання. І ми знаємо, що Росія ставить для себе не тільки економічні завдання щодо України, але й амбітні політичні завдання", - заявив В. Омельченко, підкресливши при цьому, що Росія намагається втягнути Україну в зовнішньополітичну орбіту.
В свою чергу, О. Нарбут вважає, що чинний уряд і прем'єр-міністр зокрема, заявляючи відразу після приходу до влади про необхідність перегляду контрактів, так нічого і не домоглися в цьому питанні.
"Слухаючи Миколи Азарова, особливо його заяви, що він ні в чому не сумнівається, я особисто починаю сумніватися в тому, що Микола Янович довго залишиться на цій посаді (прем'єр-міністра - ред.)... Микола Янович не зробив нічого, щоб на рівні міжурядових переговорів, на рівні прем'єр-міністрів домогтися того, щоб аргументи були почуті. На своєму рівні прем'єр-міністр України не зробив того, що він міг і повинен був зробити", - вважає О. Нарбут.
Разом з тим, експерти не виключають, що газові контракти все ж можуть бути переглянуті , проте в результаті може бути створена нова компанія як "РосУкрЕнерго", яка фактично перебере на себе функції продажу газу на внутрішньому ринку України.
Нагадаємо, до підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у січні 2009 року Україна імпортувала газ з Росії за ціною 179 дол за тисячу кубометрів. Газові угоди, укладені в січні 2009 року, зафіксували максимальну ціну на російський газ для України розміром 450 дол за тисячу кубометрів.
Після цього українська сторона неодноразово заявляла про необхідність перегляду формули ціноутворення на російський газ. Зокрема, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, справедлива ціна на газ для України складає 200 дол за тисячу кубометрів. "Газпром" відповідав на це, що не бачить підстав для перегляду формули ціноутворення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас