Азаров: макарони не подорожчали через Харківські угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: макарони не подорожчали через Харківські угоди

Казна та Політика
443
Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що Харківські угоди будуть працювати й надалі.
Про це глава уряду заявив в ефірі одного з телеканалів.
Прем'єр також заявив, що Україна отримала позитив у результаті зниження ціни на газ на 100 доларів за тисячу кубометрів за Харківськими угодами.
"Такі найважливіші продовольчі позиції, як наприклад, м'ясо, хліб, макаронні вироби - практично ціни не зросли, вони у нас в Україні значно нижчі, ніж в країнах, які оточують нас", - цитує Азарова УНІАН.
"Цей фактор багато в чому залежить від того, що нам вдалося укласти Харківські угоди, вдалося знизити ціну на газ на значну суму, і тому я абсолютно переконаний, що ці угоди будуть працювати", - підкреслив прем'єр.
Він також повідомив, що Україна пропонує Росії у формулі розрахунку ціни на газ замість вартості газойлю враховувати вартість вугілля. За словами Азарова, газойль в Україні практично не застосовується як паливо.
"Йдеться про європейський підхід, коли вартість газу прив'язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити, а який ресурс може замінити газ в Україні? Наприклад, вугілля... У нас багато вугілля, так чому ж не прив'язатися в цій формулі до вугілля?", - сказав Азаров у відповідь на прохання перерахувати аргументи, які висуває Україну в переговорах з Росією для зміни формули утворення ціни на газ.
Крім того, Азаров зазначив, що серед аргументів також факт більш високої вартості газу для України, ніж для країн Європи і те, що двосторонній договір не може діяти, якщо не влаштовує одну зі сторін. "Найголовніше, не може існувати договір, який один бік влаштовує, а інший ні. Вся практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається, і ось він зараз настав", - сказав прем'єр.
Азаров також не став прогнозувати ціну на бензин на період до кінця літа 2011 року через "невизначене зростання ціни на нафту на основних ринках".
Нагадаємо, напередодні Азаров заявив, що вважає хорошими перспективи перегляду газових договорів з Росією. "Ми приступили до нормальних переговорів з Російською Федерацією, ми поклали на стіл аргументи дуже серйозні, Росія до них прислухалася, тому перспективи перегляду хороші", - зокрема сказав Азаров.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас