Компанії виграли на нафтовій кризі: скоротивши обсяги виробництва, вони збільшили прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії виграли на нафтовій кризі: скоротивши обсяги виробництва, вони збільшили прибуток

Енергетика
204
Нафтопереробні компанії США стали виробляти менше палива, ніж зазвичай, при цьому їхній прибуток помітно зростає, пише Los Angeles Times.
Корпорація Exxon Mobil заробила близько $11 млрд за перші три місяці 2011 року, що перевищує показник минулорічного I кварталу на 69%. Продажі компанії досягли $114 млрд.
Схожа ситуація спостерігається з іншими нафтовими компаніями. Нідерландсько-британська Royal Dutch Shell отримала прибуток $6,3 млрд за все той же перший квартал поточного року, прибуток британської BP, незважаючи на штраф за розлив нафти в Мексиканській затоці, склала $7,1 млрд.
Незважаючи на зростання потреби в сировині, компанії виробляють менше палива для США, експортуючи, при цьому, більше, ніж зазвичай. Свою роль відіграють високі ціни на нафту, які, на думку аналітиків, наближаються до рекордного показника, який спостерігався в 2008 році.
"Ми називаємо це законом попиту і пропозиції: вони поставляють менше сировини і вимагають більше грошей за неї", - коментує ситуацію старший аналітик Utility Consumers 'Action Network (UCAN) Чарльз Ленглі.
За даними Міністерства енергетики США, виробничі потужності нафтових компаній задіяні на 81% в порівнянні з характерними для поточного періоду 89%.
Серед причин такої ситуації - збільшення використання етанолу, який збільшує споживання палива, при цьому не підвищуючи використання нафти, як додавання крекеру до м'ясного рулету сприяє ситному обіду з меншим використанням яловичини, пише газета. Крім цього, причиною називають стратегію нафтопереробних компаній.
"Вони не прагнуть прирівняти виробництво до рівня попиту. Ви не знайдете нікого, хто працював би з усіх сил зараз", - сказав представник Telvent DTN, який спеціалізується на інформуванні бізнесу щодо цін на сировину.
Нафтові компанії продають більше сировини за кордон, тому що там готові платити більше, називає газета ще одну причину. У США все частіше використовуються альтернативні види палива. За словами президента консалтингової фірми Lipow Oil Associates Ендрю Лайпау, нафтопереробні заводи США подвоїли експорт палива в порівнянні з 2007 роком.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас