Експерт: Дані НБУ про проблемні активи банків не відображають реальної картини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дані НБУ про проблемні активи банків не відображають реальної картини

Валюта
663
Дані НБУ про проблемні активи українських банків на рівні 15% не повністю відображають реальної картини, вважають експерти однієї з найбільших українських колекторських компаній Credit Collection Group.
За словами директора з розвитку бізнесу і стандартів якості Credit Collection Group Ашота Арутюняна, з упевненістю сказати, завищені чи занижені ці дані, поки не можна.
"Важко говорити про те, завищені чи занижені дані НБУ, адже НБУ, як державний регулятор, просто наводить дані своєї статистики. Необхідно пам'ятати про те, що банки подають у НБУ звітність, яка, за умовчанням, максимально відповідає обов'язковим вимогам регулятора. Нерідкісні випадки, коли власні дані управлінського обліку фінансової установи можуть відрізнятися від даних звітності, поданої НБУ, хоча б з тієї причини, що різні активи, з точки зору акціонерів, інвесторів і регулятора, мають різну цінність. Не треба також забувати про те, що частину проблемної заборгованості успішно виведено банками у фінансові компанії, підзвітні ДФУ, а не НБУ. Безумовно, можна позитивно оцінити той факт, що НБУ відкрито заявляє про необхідність лібералізації ринку проблемних активів. Це дійсно те, що потрібно як покупцям або продавцям боргів, так і самими боржникам", - сказав він.
Нагадаємо, що в середині квітня заступник глави Національного банку України Ігор Соркін оцінив обсяг проблемних активів на рівні 15%. "На сьогоднішній день негативно класифіковано 15% від активів. Звичайно, банки налякані. Це одна з причин, чому вони обережно ставляться до кредитування", - сказав він.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас