КМДА пояснила переваги здачі в оренду об'єктів теплоенергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА пояснила переваги здачі в оренду об'єктів теплоенергетики

Казна та Політика
209
Під час засідання сесії Київради більшістю голосів було прийнято рішення про надання в концесію об'єктів теплоенергетичного комплексу права комунальної власності територіальної громади Києва.
Про це повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації.
"Ситуація, яка склалася сьогодні з інженерними мережами столиці, вимагає негайного вирішення. І найоптимальнішим варіантом оперативного втручання в даному питанні може стати процес концесії. Концесія, на відміну від оренди, це форма, яка охороняє майно від приватизації, тому воно цілком законно залишається у комунальній власності. Разом з тим, кошти, які вкладаються інвестором, стають власністю громади. Ще однією суттєвою перевагою є той факт, що фінансові ресурси вкладаються надовго, і їх повернення може тривати в зручний для обох сторін період. Це дає можливість в короткі терміни виконати реконструкцію мереж, і при цьому не перекладати тягар фінансової сторони цієї угоди на плечі киян у вигляді підвищення тарифів", - зазначив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.
Він додав, що сьогодні багато європейських розвинених держав пішли саме цим шляхом.
За словами Мазурчака, сесія Київради, перш ніж передати об'єкт у концесію, стверджує інвестиційний план, в якому чітко розписуються терміни інвестування конкретних коштів у розвиток мереж, систем і генеруючих потужностей міста. Далі визначається графік, умови і терміни повернення коштів. Одна з обов'язкових умов, яка має бути закладена в договорі, полягає в тому, що концесіонер повинен встановити власним коштом засоби обліку у всіх будинках. Друге - концесіонер зобов'язаний взяти на баланс всі безгоспні мережі. Крім того, концесіонер-інвестор повинен стати виконавцем послуг.
"Головне завдання - виписати максимально зручний для обох сторін договір співпраці і жорстко контролювати його виконання. Якщо не піти сьогодні з цього шляху, ситуація з мережами тепло- і водопостачання буде щорічно погіршуватися", - підкреслив Мазурчак.
Перший заступник голови КМДА також зазначив, що вже проведено зустріч із серйозною французькою компанією, що працює в цій області. Сьогодні ця організація вже взяла в концесію мережі в Будапешті та інших містах світу.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас