Рівень радіації в Фукусімі повільно знижується, але, як і раніше, в десятки разів вище норми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень радіації в Фукусімі повільно знижується, але, як і раніше, в десятки разів вище норми

113
Рівень радіоактивного забруднення в японській префектурі Фукусіма повільно знижується, однак перевищує норму від двох до 38 разів, у питній воді перевищення радіонуклідів не зафіксовано.
З даних моніторингу, опублікованого владою префектури в суботу, випливає, що в декількох містах префектури рівень радіаційного забруднення, як і раніше, високий. Так, в 63 км на північний захід від аварійної АЕС у місті Фукусіма радіація перевищена в 38 разів - 1,55 мкЗв на годину (при нормі в 0,04 мкЗв на годину). У Ітаті (в 39 км на північний захід від станції) зафіксовано 3,23 мкЗв на годину.
Перевищення рівня радіації в 24 рази відзначається також у 58 км на захід від "Фукусіма-1" у місті Коріяма. Дворазове перевищення радіаційного фону зафіксовано і в 115 км на північний захід від АЕС.
Між тим перевищення рівня вмісту радіонуклідів у питній воді в префектурі Фукусіма не зафіксовано.
У квітні влада Японії на 10 км розширила евакуаційну зону від аварійної АЕС "Фукусіма-1". Це означає, що будуть евакуйовані японці, чиї будинки розташовані на відстані від 20 до 30 км від "Фукусіма-1". Таке рішення пов'язане з тим, що жителі районів у радіусі 30 км від АЕС можуть бути піддані річному рівню радіаційного випромінювання у 20 мЗв і більше.
До числа евакуйованих до кінця травня потрапляють жителі ще 5 муніципалітетів, розташованих на північний захід від "Фукусіма-1". Поки мешканці районів, розташованих в радіусі 20 до 30 км від АЕС, змушені підкорятися колишнім інструкціям уряду і залишатися в будинках. Однак у той же час влада тепер просить їх підготуватися до евакуації.
Витік радіації з АЕС "Фукусіма-1" розпочався після низки аварій, що сталися в результаті землетрусу і цунамі 11 березня 2011 р. Стихія зруйнувала сотні тисяч будівель і вивела з ладу систему охолодження реакторів АЕС "Фукусіма-1".
У ґрунті у АЕС були виявлені сліди плутонію, період напіврозпаду якого становить тисячі років. Сліди радіоактивних речовин були виявлені у водопровідній воді, а також в овочах, молоці та яловичині з префектури Фукусіма. Продаж продуктів з Фукусіми заборонено.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас