Новий закон про містобудування зупинить розвиток усіх сіл України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон про містобудування зупинить розвиток усіх сіл України

338
Новий закон "Про регулювання містобудівної діяльності" спричинить колапс сільських рад в Україні.
Таку думку висловив директор Інституту громадянського суспільства, екс-радник президента України Анатолій Ткачук.
Автор зазначає, що згідно з новим законом, з 2012 року міста і села не зможуть вносити зміни до генпланів.
"Фактично цією статтею легалізовано або пролонговано всі генплани, які на сьогодні є в селах. Однак це не радує, адже абсолютна більшість генпланів сіл розроблялися за часів СРСР... Тому вони навряд чи можуть стати основою реального розвитку поселень та залучення інвесторів", - пише автор.
Ще більш важливою проблемою, на його думку, є обов'язок створити у виконкомах сільських рад новий орган, який займався б генеральними планами. Яким чином це позначиться на місцевому бюджеті, автор розглянув на прикладі однієї сільради.
"Розглянемо на прикладі Сасівської сільради Львівської області - 1672 особи, 4408,7 га території в складі сіл Сасів, Ушня, Побіч, Бор, Пісок, Папірня, Гутище, Грабово, Хомець (дев'ять населених пунктів). Оцінна вартість розробки схеми планування такої сільради становить близько 120 тис. грн. А вартість лише одного генплану села з населенням до 500 осіб досягає майже 60 тис. грн", - пише експерт.
Між тим, за його словами, з близько 11 тис. сільських і селищних рад у більш ніж половині чисельність населення не перевищує 1000 осіб. Понад 90% бюджету таких рад йде на зарплату посадовим особам місцевого самоврядування.
Ткачук стверджує, що навіть якщо сільрада зможе створити новий генплан, вона не досягне якісного планування, оскільки згідно з новим законом вона не матиме права планувати навколишні території.
"Сільрада не вирішить питання планування розміщення звалищ, кладовищ, скотомогильників, паркових зон тощо, оскільки ці території розташовані за межами населених пунктів, отже, виведені з-під юрисдикції сільради. Землі за межами сільради тепер належать до іншого виду містобудівної документації - схеми планування території. А це вже поза компетенцією сільради", - пише експерт.
Нагадаємо, що закон "Про регулювання містобудівної діяльності" почав діяти в Україні з 12 березня. Його прийняття гостро критикували як представники НУО, які стверджують, що новий закон позбавив громадськість впливу на генплани, так і експерти з регіональної політики.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас