Харків'яни підтримали ідею будівництва ядерної установки в місті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харків'яни підтримали ідею будівництва ядерної установки в місті

Енергетика
380
Учасники громадських слухань рекомендували Харківській міській раді та її виконавчим органам розглянути відповідно до чинного законодавства України питання про погодження розміщення на території Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ "ХФТІ") дослідницької ядерної установки.
Як передає кореспондент УНІАН, за відповідну резолюцію проголосували 306 з 310 зареєстрованих учасників загальноміських слухань.
За підсумками слухань було запропоновано передбачити в проекті будівництва "заходи щодо запобігання негативного впливу на людину і навколишнє природне середовище та забезпечити постійне інформування територіальної громади Харкова про перебіг робіт з розміщення і подальшої експлуатації дослідної ядерної установки".
Крім цього, було запропоновано надати Харківській обласній санітарно-епідеміологічній станції інформацію про встановлення санітарно-захисної зони з урахуванням розміщення дослідної ядерної установки.
Також учасники слухань відзначили, що при розміщенні ядерної установки на території Харкова необхідно у проекті будівництва передбачити кошти на соціально-економічний розвиток міста.
Як повідомляв УНІАН, в ННЦ "ХФТІ" планується протягом найближчих чотирьох років розробити і побудувати спільно з Аргонською національною лабораторією США нову ядерну установку "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що управляється електронним прискорювачем" ("Джерело нейтронів") .
Ядерну установку передбачається побудувати на проммайданчику ННЦ "ХФТІ". Запуск передбачений в 2014 році. Потужність установки буде становити 250 КВт.
Крім досліджень властивостей підкритичних збірок, "Джерело нейтронів" дає можливість виробництва усіх медичних ізотопів, опромінення біологічних об'єктів (у тому числі нейтронна терапія), радіаційного матеріалознавства, сертифікації матеріалів (у тому числі харчових продуктів), дослідження наноматеріалів і нанотехнологій.
Пропозиція з використання підкритичних збірок в ядерній енергетиці з'явилися в середині 50-х років минулого століття з метою підвищення безпеки ядерної енергетики. Однак застосування таких систем тривалий час гальмувалося відсутністю потужних джерел нейтронів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас