Україна домовилася з Азербайджаном про постачання 5 млрд куб м зрідженого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна домовилася з Азербайджаном про постачання 5 млрд куб м зрідженого газу

Енергетика
227
Азербайджан готовий щорічно поставляти в Україну 5 млрд куб. м газу для терміналу з прийому зрідженого газу (ЗПГ-терміналу), що споруджується в Одесі, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.
"Вчора (28 квітня) були досягнуті домовленості між президентом нашої країни Віктором Януковичем і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим про постачання 5 млрд куб. м зрідженого газу через термінал в Одесі в нашу газотранспортну систему", - сказав він в ефірі програми Велика політика на телеканалі Інтер пізно ввечері в п'ятницю.
За його словами, досягнення таких домовленостей є серйозним кроком забезпечення диверсифікації поставок газу в країну, воно дозволить активізувати роботи з будівництва терміналу.
"Основна проблема - це ресурсна база. Вчора вона була вирішена нашим президентом, і я тепер впевнений, що мине три роки - і ми будемо отримувати зріджений газ з Азербайджану", - зазначив міністр.
Як повідомлялося, під час спільної з Януковичем прес-конференції в Баку 28 квітня Алієв заявив, що Азербайджан прагне розширити географію поставок зрідженого газу.
Ще раніше країни підписали меморандум про співробітництво в організації поставок зрідженого газу.
Спорудження ЗПГ-терміналу обсягом 10 млрд куб. м на чорноморському узбережжі України планується завершити в 2014 році. Роботи координує держпідприємство Національний проект LNG-термінал.
Розробка ТЕО терміналу має бути завершена влітку 2011 року. Остаточна вартість будівництва ЗПГ-терміналу стане відома тільки після розробки ТЕО.
Разом з тим, за попередніми оцінками, будівництво самого терміналу обійдеться в $0,75-1 млрд, облаштування інфраструктури - в $170-360 млн, врізка в газотранспортну систему (ГТС) - $100-460 млн. Вартість облаштування інфраструктури і врізки в ГТС буде сильно залежати від вибору конкретного майданчика.
Крім того, Україна вивчає можливість будівництва власного танкерного флоту для забезпечення роботи терміналу.
Раніше повідомлялося, що в березні цього року підприємствами ДК Укргазвидобування вироблено 19,4 тис т. зрідженого газу, що на 2,2 тис т (13%) більше ніж у березні 2010 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас