Литва готова витратити 7 млн євро на адвокатів у випадку тяжби з Газпромом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва готова витратити 7 млн євро на адвокатів у випадку тяжби з Газпромом

Енергетика
348
Міністерство енергетики Литви в п'ятницю оголосило конкурс адвокатів, які будуть надавати юридичні послуги в можливому спорі з ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) у Стокгольмському арбітражному суді.
Як йдеться в повідомленні литовського видання "Державні відомості", приблизна вартість їхніх послуг може скласти близько 7 млн євро.
Переможці конкурсу будуть консультувати і представляти Міненерго в арбітражній справі, їм належить скласти і подати позов. Можлива тривалість договору - чотири роки.
Раніше міністр енергетики Литви Арвідас Сякмокас звинуватив "Газпром" в тому, що він постачає Литві газ за несправедливою ціною. За його словами, Литва постарається добитися у "Газпрому" зниження ціни на 15%. При цьому він підкреслив, що якщо не вдасться домовитися з "Газпромом" по-доброму, то спір буде перенесено до арбітражу Стокгольма.
За словами міністра, розбіжність позицій Литви і "Газпрому" викликана тим, що Литва має намір реалізувати вимоги Євросоюзу (ЄС) в газовому секторі, а "Газпром" зобов'язався поставляти Литві газ "за справедливими цінами".
Заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв заявив, що концерн буде судитися з Литвою через ситуацію, пов'язану з литовською компанією щодо імпорту і транспортування газу Lietuvos dujos ("Газпрому" належить 37,06% акцій литовської компанії). За його словами, Литва програє справу в суді, тому що концерн не порушував своїх зобов'язань - формулу ціни на газ для Литви литовський уряд затвердив у 2008 році, до того, як почалося застосування Третьої газової директиви ЄС.
Після цих заяв Міненерго і "Газпром" почали переговори - вже відбулися дві зустрічі, а незабаром має відбутися третя.
За неофіційними даними BNS, Литва сподівається до початку нового опалювального сезону домовитися з "Газпромом" про ціну на газ і відділенні магістральні розподільні газопроводи від поставок газу і перехід газопроводу під контроль держави.
Уряд Литви, проводячи імплементацію Третьої газової директиви ЄС, вирішив примусово розділити транспортування і збут газу Lietuvos dujos ("Газпрому" належить 37,06% акцій литовської компанії). "Газпром" і E.ON Ruhrgas (володіє 38,9% акцій Lietuvos dujos) виступили різко проти вилучення магістральних газопроводів з компанії, оголосивши це порушенням договору про приватизацію. При цьому Газова директива спеціально передбачає можливість для держав з ізольованим ринком природного газу, яким є Литва, скористатися відстрочкою застосування її положень до того моменту, поки не буде створено альтернативних джерела постачання газу на ринок.
При цьому литовська сторона вважала, що "Газпром" порушив договір про приватизацію Lietuvos dujos, оскільки поставляв газ в республіку не "за справедливими цінами".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас