Азаров: Росія прислухалася до наших аргументів з ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Росія прислухалася до наших аргументів з ціни на газ

Енергетика
603
Україна сподівається на успіх переговорів з російською стороною щодо перегляду формули вартості газу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.
"Ми приступили до нормальних переговорів з Російською Федерацією. Ми поклали на стіл переговорів дуже серйозні аргументи. Росія до них прислухалася, тому переговори дуже хороші", - сказав він журналістам у Києві в п'ятницю.
При цьому прем'єр відзначив, що сторони зберігають свої інтереси в переговорах. "Природно, кожна сторона, яка приступає до переговорного процесу, хотіла б добитися свого. Ось, Росія хотіла б по максимуму нічого не змінювати - це їхня позиція. А ми по максимуму хотіли б його повністю переглянути і викласти там нормальні, ще раз підкреслюю, умови", - сказав Азаров
Глава уряду відзначив, що Україна не просить для себе ніяких преференцій і знижок. "Ми просимо спільного європейського підходу до ціноутворення", - сказав Азаров.
При цьому прем'єр заявив, що вважає успіхом сам факт початку переговорів, назвавши його "однозначним прогресом".
Як повідомлялося, в четвер міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і голова "Газпрому" Олексій Міллер провели переговори в Москві, де обговорили питання стратегічного співробітництва та взаємовигідних двосторонніх відносин в газовій сфері.
"Нами створена ефективна працююча довгострокова контрактна база при поставках газу на Україну. Контракт ринковий і відповідає всім сучасним міжнародним вимогам ведення газового бізнесу", - заявив журналістам офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов за підсумками переговорів.
У прес-релізі Міненерговугілля України не повідомлялося подробиць переговорів крім того, що черговий раунд їх відбудеться в середині травня 2011 р. після додаткових консультацій на рівні робочих груп.
Згідно з підписаними в січні 2009 року російсько-українським газовим контрактам на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується за формулою, що враховує зміну цін на мазут і газойль в попередні дев'ять місяців. При цьому як базова ціна була обрана ціна в 450 доларів за 1 тисячу кубометрів газу, яка, на думку переважної більшості українських експертів, значно перевершує ціни поставок російського газу для інших країн Європи, хоча в ціні газу для України відсутня плата за транзит.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас