Україна через 30 днів може отримати право оскаржити газові контракти з РФ у Стокгольмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна через 30 днів може отримати право оскаржити газові контракти з РФ у Стокгольмі

Енергетика
399
Через 30 днів спливає термін, протягом якого Київ і Москва мають врегулювати спірні питання з постачань російського газу в Україну. Якщо стороні не дійдуть згоди - Україна отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу з метою оскаржити невигідні для себе газові угоди.
Відповідно до газової угоди, підписаної між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у січні 2009 року, всі суперечки, які сторони не зможуть врегулювати шляхом переговорів протягом 30 днів з моменту їх виникнення, "будуть остаточно вирішені шляхом арбітражу у відповідності до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма". Арбітражне рішення буде остаточним і обов'язковим для обох сторін.
Як повідомлялося, офіційно переговори про зниження ціни на російський газ для України стартували 28 квітня. Таким чином, якщо сторони не дійдуть згоди протягом 30 днів, Україна отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу з метою оскаржити невигідні для себе газові угоди.
Закон Швеції про контракти передбачає, що комерційний контракт може бути визнаний недійсним, зокрема, у випадках, якщо його взяли під тиском, або під примусом, або в результаті шахрайського обману, або з використанням скрутного становища іншої сторони (в тому числі з метою отримання очевидно диспропорційної вигоди), або якщо стороні контракту не було відомо про певні обставини при його укладанні, з урахуванням яких несправедливо вимагати виконання такої угоди.
Нагадаємо, за підсумками переговорів міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка і голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера, що відбулися 28 квітня, було вирішено провести наступний раунд переговорів у середині травня 2011 року. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов вкотре заявив, що газового монополіста влаштовує контракт з українською стороною.
До підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у січні 2009 року Україна імпортувала газ з Росії за ціною 179 дол за тисячу кубометрів. Газові угоди, укладені в січні 2009 року, зафіксували максимальну ціну на російський газ для України розміром 450 дол за тисячу кубометрів.
Після цього українська сторона неодноразово заявляла про необхідність перегляду формули ціноутворення на російський газ. Зокрема, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, справедлива ціна на газ для України складає 200 дол за тисячу кубометрів. "Газпром" відповідав на це, що не бачить підстав для перегляду формули ціноутворення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас