Непереконливі аргументи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непереконливі аргументи

Енергетика
657
Експерти скептично оцінюють намагання уряду переконати "Газпром" знизити ціну для України в умовах зростання кон'юнктури на світових енергетичних ринках
На думку екс-міністра палива та енергетики і президента "Енергетичної консалтингової групи" Олексія Шеберстова, перегляд ціни на російський газ для України стане можливим тільки за умови створення СП між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", в результаті чого російська сторона обіцяє привести розцінки на блакитне паливо для українських споживачів до внутрішньоросійських.
"Ситуація, я думаю, може змінитися тільки у випадку якихось глобальних зрушень. Наприклад, за умови створення спільного підприємства між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Тоді можливе зниження ціни на російський газ. За такого сценарію Україна отримає доступ до перспективних російських родовищ газу і за рахунок його видобутку зможе отримувати газ за фіксовано низькою ціною", - сказав екс-міністр. Пан Шеберстов також не бачить перспектив скасування або зміни українсько-російських газових угод від 19 січня 2009 р., а також чинної формули ціноутворення на газ для України, через Стокгольмський арбітражний суд.
Судові перспективи
"Скасувати газові угоди через суд - це фікція. Їх підписували глави двох компаній, як то кажуть, в доброму глузді і здоровій пам'яті, тому навряд тут вдасться чогось досягти", - вважає експерт.
Як відомо, напередодні візиту до Києва прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна прем'єр Микола Азаров дав доручення віце-прем'єру Андрію Клюєву і міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойко знайти "додаткові аргументи" для того, щоб переконати Москву переглянути угоди про постачання в Україну російського газу. Невідомо, які аргументи підібрали підлеглі Миколи Азарова, але в ході переговорів у Києві керівники двох держав так і не дійшли згоди з питання про ціну на газ. Тим не менш створення українсько-російської комісії для вивчення питання про формулу ціноутворення на газ для України послужило приводом для пана Азарова заявити, що "процес розпочався".
Водночас, за оцінкою директора енергетичних програм "Номос" Михайла Гончара, квітневий раунд українсько-російських переговорів щодо ціни на газ закінчився безрезультатно.
"Створили робочу групу", - це означає, що насправді ні про що не домовилися. Ця формула традиційно застосовується, щоб замаскувати провальні переговори. Розраховувати на успіх і не доводилося. Позиція Росії висловлена ​​однозначно і на рівні уряду, і на рівні "Газпрому": їх влаштовує статус-кво, визначений контрактом від 19 січня 2009 р.", - сказав експерт.
За словами пана Гончара, посиленню переговорної позиції України також не сприяє кон'юнктура на енергетичних ринках. Як відомо, внаслідок політичних подій в країнах Північної Африки і Близького Сходу, а також аварії на японській АЕС "Фукусіма-1" на світових ринках спостерігається тенденція підвищення цін на енергоносії. Відповідно до експертних прогнозів до кінця 2011 р. цінові параметри вуглеводнів можуть досягти максимальних значень.
Згідно з висновками аналітиків Bank of America - Merrill Lynch, зростання світового попиту на природний газ, зокрема, пов'язане зі змінами структури споживання енергоресурсів в Японії після того, як в Країні висхідного сонця було виведено з експлуатації більше 12 тис. МВт ядерних потужностей. При цьому спотові ціни на газ на європейських ринках виросли на побоюваннях переорієнтації частини поставок зрідженого газу з Європи до Південно-Східної Азії.
В цілому в першому кварталі 2011 р. спотові ціни на газ в Європі практично зрівнялися з ціною блакитного палива за довгостроковими контрактами. Так, якщо в січні-березні 2010 р. середня ціна газу за експортними контрактами "Газпрому" становила близько $293 за 1 тис. куб. м і перевищувала спотову ціну на 50%, то різниця між середньою контрактної та середньої спотовою ціною за аналогічний період 2011 р. склала всього 8%.
При цьому середня "газпромівська" контрактна ціна в Європі в першому кварталі 2011 р. зросла до $346, тоді коли спотові ціни на європейських хабах, особливо у Великобританії, в окремі періоди досягали $400 за 1 тис. куб. м. Як відомо, до бюджету "Нафтогазу України" на 2011 р. закладена середня ціна $290,6 за тисячу кубів, при цьому прогнозні розцінки досягнуть $347 до четвертого кварталу.
Невдалі спроби
У цій ситуації спроби чинної влади переконати Москву в необхідності перегляду формули ціноутворення на російський газ припали "не до місця і не на часу". Як, втім, й інші газові ініціативи уряду цього року. Спочатку чиновники заявляли про доцільність створення тристоронньої міжнародної компанії з управління вітчизняною ГТС. Потім інформаційний простір країни заповнився ідеєю проведення IPO "Нафтогазу України". Для вітчизняних експертів залишилося незрозумілим при цьому, яким чином IPO НАК ​​буде поєднуватися з планом реструктуризації газового монополіста відповідно до закону про ринок природного газу, а також вимог Договору про Енергетичне співтовариство (ДЕС), до якого у вересні 2010 р. приєдналася Україна.
Викликають також сумніви можливості залучення мільярдних доларових коштів за допомогою публічного розміщення акцій НАК, якщо врахувати, що в 2011 р. дефіцит коштів, згідно із затвердженим фінпланом газового монополіста, складе 8,469 млрд. грн., який планується покрити з бюджету. Поки що єдиним джерелом поліпшення фінансових справ "Нафтогазу України" і залучення мізерних коштів на початкову стадію реконструкції ГТС залишається перманентне підвищення тарифів на газ для населення і промислових споживачів.
Втім, про IPO або газову формулу можна розмірковувати довго, відтягуючи рішення принципового питання майбутнього ГТС. Можна також вкотре домогтися "газового похолодання" у відносинах з північним сусідом, пропонуючи судом розірвати газову угоду з Росією. Тим часом не зайве згадати, що вже в жовтні-листопаді цього року Росія планує розпочати транспортування природного газу першою ниткою "Північного потоку". У 2012 р. піде запуск другої нитки, потім на черзі - "Південний потік". Неважко підрахувати, з якими транзитними обсягами вже в найближчі пару-трійку років ризикує залишитися українська ГТС.
Олег Кильницький
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас