Привид рецидиву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Привид рецидиву

Казна та Політика
953
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко впевнений, що Україна досі "заряджена" на повторення кризи. Адже ситуація, що склалася в грошово-фінансовій сфері України в 2010 р., свідчить про збереження основних рис докризової моделі фінансової системи. Так, залишаються високими системні ризики - підвищена волатильність фінансових показників при відсутності ринкових амортизаторів, здатних послабити можливий шок.
Звичайно, стабілізація грошово-фінансової сфери в 2010 р. і позитивна динаміка за підсумками I кварталу знижує ймовірність горезвісної "другої кризової хвилі". Але превалювання спонтанних факторів пожвавлення економіки і відновлення традиційної експортоорієнтованої моделі підвищує її залежність від коливань світової економічної кон'юнктури і створює передумови жорсткої "шокової" реакції під час наступної всесвітньої рецесії.
Тому вже зараз Національному банку експерти рекомендують у тісній координації з економічним блоком уряду сформувати систему заходів для відновлення необхідної кредитної активності комерційних банків і стабілізації їхньої роботи. Це вимагатиме реформування основ системи рефінансування. Як вважає Олександр Сугоняко, необхідно забезпечити монополію гривні на внутрішньому кредитному ринку і проникнення кредитних коштів у реальний сектор економіки. Зараз же, як і до кризи, зовнішні кредитні потоки спрямовуються переважно в споживчий сектор. У реальну економіку потрапляють не більше 25% коштів.
"Якщо міркувати про нову хвилю реформ, то враження таке, ніби "збитий приціл" або ми не хочемо потрапити в ціль", - говорить президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. Як приклад він аналізує успіхи на фронті декларованої боротьби з корупцією. Її наслідком вже мало стати зменшення монополізації. Вітчизняні ж реалії свідчать про протилежне. "Адже найпростіший результат системної корупції - підвищення монополізації ринку. І через рік нам це вдалося", - констатує експерт.
На думку голови наглядової ради Всеукраїнського депозитарію цінних паперів Василя Рогового, для успіху соціально-економічних перетворень перш за все необхідна реформа мотивації. "Якщо податкова реформа формує нову мотивацію в бізнесі, тоді ми досягаємо мети. Коли адміністративна реформа створить мотиваційні стимули для держслужби, ми зробимо крок вперед. Те ж можна сказати про земельну та пенсійну реформи", - говорить фінансист.
Занепокоєний Роговий відсутністю інвестицій в модернізацію економіки, а також темпами збільшення боргової залежності України. На його переконання, українцям не варто тішити себе ілюзіями щодо темпів зростання економіки - вони надзвичайно низькі, виходячи з глибини кризового падіння. А все тому, вважає він, що з 2003 р. Україна живе в постійному передвиборчому популізмі.
Серед першочергових завдань аналітики рекомендують завершити впровадження державної системи кредитування та страхування експорту, в тому числі механізмів страхування експортних та кредитних ризиків. На думку Олександра Пасхавера, держава повинна надавати гарантії під міжнародні кредити для промислових підприємств з позитивною кредитною історією, що виконують під час кризи соціальні зобов'язання повною мірою. "Крім того, необхідно забезпечити автоматизацію відшкодування ПДВ експортерам і захист їхніх інтересів на зовнішніх ринках шляхом реорганізації діяльності торгово-економічних місій", - рекомендує президент Центру економічного розвитку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас