Кава підбадьорила ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кава підбадьорила ціни

1852
Світові ціни на каву встановили черговий ціновий рекорд. Та український споживач не відчує динаміку на своєму гаманці, обіцяють виробники.
Ціни на каву вже давно не піддаються прогнозам. Так, ціна за фунт зерен (близько 0,45 кг) перевищила $3 вперше за 34 роки. Зростання цін викликане неврожаєм на каву сорту "Арабіка" і зростанням попиту на високоякісну каву з боку середнього класу в країнах, що розвиваються - Індії, Китаї, Індонезії та Бразилії.
Як повідомляє The Guardian, на біржі зростає обсяг угод за доларовими контрактами, оскільки американська валюта, яка дешевшає, робить ці угоди вигіднішими від контрактів в іншій валюті. Зростання обсягу торгів також пов'язують з хеджуванням інфляції ("замороження" цін через угоди на товарній біржі, що дозволяє виключити вплив інфляції).
Ціни на каву в останні сім місяців збільшилися удвічі і очікується їх подальше зростання у зв'язку зі скороченням світових запасів. Як повідомляє Міжнародна кавова організація (International Coffee Organisation, ICO), запаси кави досягли 50-річного мінімуму.
Раніше Національна федерація виробників кави Колумбії оголосила, що врожай в головному кавовому регіоні країни, Антіокії, може знизитися цього року через надмірні опади. Також очікується скорочення поставок кави з В'єтнаму, який є найбільшим світовим виробником кави робуста.
Останній раз ціна на каву досягла $3 за фунт в 1977 р., коли через заморозки в Бразилії загинув урожай 1975 р. Бразилія є найбільшим виробником кави, на неї припадає близько 1/3 всього вирощуваного кави в світі.
Світові аналітики прогнозують зростання цін на каву на полиці, тоді як у ресторанах збільшення ціни чашки гарячого напою буде непомітним через низьку частку кави в структурі ціни.
Українська чашка
В Україні ж виробники обіцяють утримати ціни в узді. Як відзначає директор з маркетингу Штраус СНД "(ТМ Lavazza, Fort, Elite і "Чорна карта") Антон Ейне, ціни на каву в усіх країнах, включаючи Україну, зросли, але темп зростання поки далекий від подорожчання зеленої кави. "Досі основне навантаження лягає не на споживачів, а на плечі виробників, які згладжують ефект підняття роздрібних цін. Зростання цін стримується в основному завдяки великим міжнародним гравцям, які мають більш вигідні ціни і довгі контракти на зерно", - запевняє він.
Однак, за словами Антона Ейне, цей ресурс не безмежний, і поступово всі кавові компанії будуть і далі піднімати ціни, тож споживачі повинні бути готові, що до кінця року їх улюблений напій подорожчає ще більше. "Багато хто поступово переходить на більш ощадливі упаковки, щоб компенсувати подорожчання самої кави. І з урахуванням прогнозу світових аналітиків, нам варто очікувати, що ця тенденція ще більше посилиться", - говорить маркетолог.
Солідарний з цим і директор з корпоративних питань Nestle в Україні та Молдові Геннадій Радченко. За його словами, ціна зеленої кави - це одна з складових вартості в числі логістичних витрат, маркетингових і виробничих. "В Україні два лідери ринку кави, які не зацікавлені у збільшенні ціни. Таким чином, це визначає ціну кави і для дрібніших учасників ринку", - говорить він.
Основні оператори ринку кави в Україні це "Nestle Україна" (ТМ Nescafe, Nesquik, Coffe-mate) і "Крафт Фудз Україна" (ТМ Jacobs, Maxwell House, Carte Noire). Ціна на каву компанії Nestle в Україні зросла за рік на 10-12%. "Ми будемо намагатися утримувати ціни, але всьому є межа", - нарікає директор компанії з корпоративних питань.
Золоте зерно
Стабілізації світового ринку кави найближчим часом чекати не доводиться - всьому виною глобальне потепління. Дослідження, що проводяться ICO, дозволяють зробити висновок про зміну клімату в країнах, що є основними експортерами кави-бобів. За останню чверть століття середня температура в цих країнах піднялася на півградуса за Цельсієм, що в п'ять разів перевищує аналогічний показник за попередні 25 років. Більш прохолодні гірські ділянки, придатні для вирощування кави, стрімко ростуть в ціні, що в підсумку позначиться на вартості кінцевого продукту.
Ще одним приводом для занепокоєння кавоманів може стати зниження рівня виробництва кави в Латинській Америці в перші три місяці нинішнього року. Основна причина - неврожай у Колумбії та Бразилії, засуха в Мексиці. Азіатські експортери також не можуть похвалитися видатними показниками: статистика невблаганно свідчить про зниження виробництва кави в цьому регіоні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас