Великі тупики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі тупики

Казна та Політика
1009
"За I квартал 2011-го ВВП виріс більш ніж на 5%", - відрапортував прем'єр-міністр Микола Азаров. Якщо вірити уряду, експорт стабільно збільшується, економіка зростає, а перспективи розвитку бюджетоутворюючих галузей - від металургії та хімпрому до сільського господарства - цього року значно кращі, ніж у 2010-му. І вже тим більше - ніж у кризовому 2009 році.
Офіційна статистика дійсно вселяє оптимізм. Промвиробництво в I кварталі виросло на 9,7% рік до року, сільське господарство - на 5,3%, роздрібний товарообіг - на 12,3%, і навіть будівельна галузь, яка постраждала під час кризи більше за всіх інших разом узятих, продемонструвала в січні-березні 2011-го 6,8% зростання. Загалом, "жити стало краще, жити стало веселіше".
Якби не одне "але". Виступ прем'єра на засіданні Кабміну невдало збігся з оприлюдненням результатів соціологічного опитування Центру ім. Разумкова, згідно з яким 63,8% співгромадян вважають, що події в Україні "розвиваються в неправильному напрямку". Лише 14,2% респондентів вважають, що події розвиваються в правильному напрямі, хоча всього місяць тому таких налічувалося 19,4%, а рік тому повністю схвалювала все, що відбувається в країні понад третина опитаних (35,1%).
Парадоксальне небажання українців розділити оптимізм уряду стає трохи зрозумілішим, якщо ознайомитися з результатами дослідження споживчих настроїв, проведеного раніше компанією GfK Ukraine. Так, березневий індекс споживчих настроїв впав відразу на 6,3 пункту - до 61,8, таке ж значення ІСН було зафіксоване навесні кризового 2009-го. Для тих, хто не в курсі: значення індексу від 100 до 200 відповідає зростанню споживчих витрат, падіння нижче 100 означає їх скорочення.
Бажання тугіше затягнути пояси не дивне, якщо подивитися на інші складові споживчих настроїв. Приміром, березнева оцінка українцями поточного матеріального становища погіршилася на 10 пунктів - до 54; індекс очікуваних змін особистого добробуту впав на 9,3 пункту - до 67,7; очікування розвитку економіки країни в 2011 році знизилися на 10,7 пункту - до 58 , 5. Навпаки, індекс очікуваного безробіття та інфляційні очікування зросли на 11,1 і 4,3 пункту - до 140,6 і 187,4 відповідно.
"Непродумані податкові зміни, погіршення умов для бізнесу, підвищення цін і тарифів на всі нові групи товарів і послуг - все це призводить до погіршення споживчих настроїв четвертий місяць поспіль", - говориться у звіті GfK Ukraine.
Пояснення аналітиків GfK Ukraine формально не суперечить переможній статистиці уряду. Українська промисловість дійсно росте пристойними темпами, але звичайні громадяни цього зростання не відчувають. Їх реальний дохід зменшується через закриття бізнесу тисячами дрібних компаній, що давали роботу сотням тисяч українців. А витрати на товари першої необхідності щомісячно зростають через інфляцію, розміри якої значно перевищують офіційні показники. Статистика Держкомстату - і прем'єр Микола Азаров - цих факторів не враховують.
Володимир Хомяков
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас