Ъ: Нацдепозитарій дав приватне слово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Нацдепозитарій дав приватне слово

334
Національний депозитарій (НДУ) схвалив збільшення свого капіталу в 3,4 рази - до 73 млн грн. Однак через відсутність у держбюджеті коштів частка держави в капіталі НДУ вже в липні скоротиться з нинішніх 86% до 25%.
Серед нових акціонерів установи, яку планується зробити Центральним депозитарієм, можуть з'явитися співвласники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП). Їм дозволено увійти в капітал за допомогою обміну акціями. Збереження державного контролю над Нацдепозитарієм можливе в разі участі в його капіталі Нацбанку і держбанків, але НБУ вже відмовився від цього.
Акціонери Національного депозитарію вчора призначили його керівником Сергія Румпа (див. довідку), а також затвердили в новій редакції рішення загальних зборів від 9 серпня 2007 року про збільшення статутного капіталу на 73,2 млн грн. На вимогу Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), що управляє 86% акцій НДУ, акціонерам другого ліцензійного депозитарію - ВДЦП - було дозволено викупити акції НДУ в ході другого етапу емісії (з 16 по 30 липня).
Акції НДУ можуть бути оплачені торговцями цінними паперами як грошима, так і акціями ВДЦП. "Якщо на першому етапі, з 1 по 15 липня, обсяг емісії не буде куплений чинними акціонерами, частку передплати зможуть викупити учасники ринку, в тому числі акціонери ВДЦП", - повідомив глава ДКЦПФР Дмитро Тевелєв. За даними агентства "Інтерфакс-Україна", в капіталі НДУ обсягом 30 млн грн ГК "Смарт-холдинг" контролює 6,3%, колишній глава наглядової ради НДУ Віктор Івченко - 6,3%, 20 компаній - 1,4%.
Підтвердити рішення 2007 року акціонери НДУ мали намір 15 вересня 2010, але тоді ДКЦПФР, заручившись підтримкою прем'єр-міністра Миколи Азарова, відмовила у розгляді цього питання порядку. Зараз акціонери НДУ доручили його спостережній раді оцінити вартість акцій для обміну.
Зазначимо, що витрати на підтримку частки держави в капіталі НДУ в законі "Про держбюджет на 2011 рік" не закладені. "Участь держави в особі ДКЦПФР в допемісії малоймовірна, тому що в держбюджеті не передбачено коштів. Але в ній можуть взяти участь НБУ і держбанки", - зазначив пан Тевелєв. Таким чином, вже через кілька місяців пакет акцій НДУ, яким управляє ДКЦПФР, зменшиться втричі - до 25%. Проте Дмитро Тевелєв розраховує, що входження Нацбанку і двох держбанків в капітал НДУ дозволить державі зберегти контрольний пакет Нацдепозитарію (50% +1 акція) як мінімум.
У капіталі ВДЦП у Нацбанку 22,86% акцій, у державних Укрексімбанку та Ощадбанку - у сумі не менш 8,66% (статутний капітал ВДЦП становить 153,1 млн грн). У держбанках вчора не відповіли на запит про можливий викуп акцій НДУ.
Збільшення капіталу НДУ в 3,4 рази не стане останнім у поточному році. "На мою думку, за цією емісією повинне бути рішення ще одних зборів про ще однієї емісії, результатом якої має стати широка участь ринку як у капіталі, так і в управлінні НДУ", - сказав пан Тевелєв, зазначивши, що навіть після другої емісії держава повинна зберегти контроль над майбутнім Центральним депозитарієм.
Чинних акціонерів ВДЦП буде складно переконати погодитися на обмін своїх акцій на цінні папери НДУ. "Всі цифри про частку ринку та інших показниках роботи НДУ не відповідають дійсності", - пояснив причину відмови обмінювати акції голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв. Голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко сказав, що рішення про обмін ухвалить біржова рада. Раніше глава правління російської РТС (володіє 40% "Української біржі") Роман Горюнов говорив, що наявність в акціонерах розрахунково-клірингового депозитарію (їм пропонують зробити ВДЦП) іншого депозитарію, який буде виконувати функції обліку (Нацдепозитарій), створює великі ризики для фондового ринку. "Якщо цей обмін стане способом для реального об'єднання НДУ і ВДЦП, то нам це цікаво", - сказав голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Втім, про відсутність намірів обміняти свій пакет акцій ВДЦП на цінні папери НДУ заявив перший заступник глави Нацбанку Юрій Колобов: "Ми очікуємо, що акціонерами НДУ стануть багато учасників ринку". За інформацією, НБУ вже погодив з десяткою великих банків викуп ними додаткової емісії Нацдепозитарію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас