Freedom House: Концентрація влади загрожує українській демократії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Freedom House: Концентрація влади загрожує українській демократії

Казна та Політика
338
Міжнародна неурядова організація Freedom House повідомила про порушення демократичних прав і свобод в Україні за останній рік і не виключила можливості встановлення авторитаризму в країні. Про це йдеться у звіті організації "Захист демократії в Україні", опублікованому на її сайті.
"За один рік президентства Віктора Януковича Україна пережила тривожне зниження демократичної практики та прав людини, і якщо ці тенденції не зупинити, вона може повернутися до авторитаризму, як у період до помаранчевої революції", - йдеться у звіті Freedom House.
Організація зробила такі висновки, беручи до уваги зростаючий тиск на ЗМІ, переслідування представників опозиції, втручання Служби безпеки України в політичне життя, нездатність Верховної Ради притягти до відповідальності органи виконавчої влади, а також критикує процедуру проведення місцевих виборів у жовтні 2010 р. , яка, на думку авторів доповіді, не відповідала демократичним стандартам.
"Україна рухається в неправильному напрямку за чинного уряду, коли йдеться про демократію і права людини. Сучасні тенденції в Україні приведуть до посилення авторитаризму, і це буде величезним кроком назад для України, а також крахом надій на реформи в Євразії в цілому", - заявив Девід Крамер, виконавчий директор Freedom House.
Нагадаємо, на початку 2011 р. Freedom House знизила в рейтингу демократичних свобод Україну з категорії "вільних" країн до "частково вільних".
"Близький Схід і Північна Африка, як і раніше залишаються регіонами з найнижчим рівнем свободи, тоді коли Україна і Мексика опустилися з категорії "вільних" країн у категорію "частково вільних", - говорилося в повідомленні Freedom House.
"П'ятий рік поспіль Freedom House повідомляє про погіршення в сфері політичних прав і громадянських свобод в усьому світі", - відзначає група, - "Кількість вільних виборів впала до 115, найнижчий рівень з 1995 р., після максимального в 123 в 2005 г ".
Всього, згідно з повідомленням, рівень свободи знизився в 25 країнах: Афганістані, Бахрейні, Бурунді, Камбоджі, Кот-д'Івуарі, Джібуті, Єгипті, Ефіопії, Фіджі, Франції, Гвінеї-Бісау, Гаїті, Угорщині, Ірані, Кувейті, Латвії, Мадагаскарі, Мексиці, Руанді, Шрі-Ланці, Свазіленді, Таїланді, Україні, Венесуелі і Замбії.
Раніше, 10 січня ц.р. комісар Європейського Союзу (ЄС) з розширення Штефан Фюле заявив, що стурбований негативними тенденціями, які свідчать про певний згортання демократії в Україні.
25 листопада 2010 р. Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні. В резолюції, зокрема, говорилося, що Європейський Парламент:
- відзначає свою стурбованість зростанням кількості свідоцтв і достовірних повідомлень про те, що демократичні права і свободи, такі як свобода зібрань, свобода вираження і свобода засобів масової інформації, протягом останніх місяців перебувають під тиском;
- висловлює стурбованість суперечливими повідомленнями міжнародних та неурядових організацій про проведення місцевих і регіональних виборів 31 жовтня 2010 р., бере до уваги зауваження про фальсифікації та шахрайстві, висловлені деякими лідерами опозиції;
- закликає компетентні органи влади України провести швидке і прозоре вивчення і в належний час зробити відповідні висновки щодо вдосконалення виборчого законодавства, яке є неповним і обмежує права, беручи до уваги... майбутні вибори;
- закликає українську владу утриматися від якого б то не було втручання в майбутні передвиборчі кампанії, зокрема, від нереєстрації кандидатів і партій, тиску на опозицію та ЗМІ;
- закликає органи влади повністю розслідувати всі повідомлення про замахи на права і свободи, і засудити виявлене насильство, а також розслідувати роль СБУ з точки зору втручання у виборчий процес;
- висловлює стурбованість випадками насильства і залякування журналістів і зникненням журналіста «Нового стилю» Василя Климентьєва 11 серпня 2010 р.; висловлює тверде переконання, що українська влада вживатиме всіх необхідних заходів для завершення розслідування;
- висловлює стурбованість останніми подіями, які можуть підірвати свободу слова і плюралізм ЗМІ, і закликає владу вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити ці основоположні ознаки демократичного суспільства і утриматися від будь-яких спроб контролювати, прямо або опосередковано, утримання національних ЗМІ; відзначає крайню необхідність законодавчого реформування сектору медіа.
5 жовтня 2010 Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість утисками основних демократичних свобод в Україні, на які останнім часом скаржаться політичні сили, неурядові організації та представники українських ЗМІ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас