Україна і Росія починають переговори про зниження ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія починають переговори про зниження ціни на газ

Енергетика
574
У четвер почне роботу українсько-російська переговорна група, мета якої - оптимізація домовленостей у газовій сфері.
З української сторони переговорну групу очолить міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, з російської - голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.
Домовленості про створення групи, покликаної ліквідувати несправедливі щодо України умови ціноутворення на газ, закладені в угоду між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" в 2009 році, були досягнуті під час переговорів президента України Віктора Януковича і президента Росії Дмитра Медведєва в Києві 26 квітня.
За інформацією ZN.UA, в ході переговорів з главою Української держави Медведєв сприйняв інформацію про несправедливість умов ціноутворення на газ. Згідно з представленими на переговорах розрахунками Кабінету міністрів України, в IV кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 дол з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з іншого - ПДВ і транспортування.
За даними джерел, позиція української сторони в ході роботи переговорної групи буде полягати в наступному: "Справедлива ціна на газ для України - це німецька ціна мінус транзит і мінус 100-доларова знижка за перебування на території країни Чорноморського флоту РФ". Також може йтися про зниження коефіцієнта за обсяг споживаного газу, про сезонні знижки, а також про зміну тарифу за зберігання.
Цілком можливо, що іншим варіантом вирішення питання може розглядатися заміна базового значення формули цінового розрахунку. З січня 2009 року по сьогоднішній день базова ціна у формулі визначена розміром 450 дол. Українська сторона вважає, що об'єктивна базова ціна у формулі мала складати 179 дол за тисячу кубометрів.
Нагадаємо, до підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у січні 2009 року Україна імпортувала газ з Росії за ціною 179 дол за тисячу кубометрів. Газові угоди, укладені в січні 2009 року, зафіксували максимальну ціну на російський газ для України розміром 450 дол за тисячу кубометрів.
Як повідомлялося, українська сторона неодноразово заявляла про необхідність перегляду формули ціноутворення на російський газ. Зокрема, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, справедлива ціна на газ для України складає 200 дол за тисячу кубометрів. "Газпром" відповідав на це, що не бачить підстав для перегляду формули ціноутворення.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас