НБУ вказує на формування негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу 130 млн дол в березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вказує на формування негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу 130 млн дол в березні

Казна та Політика
759
Національний банк вказує на формування негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу на рівні 130 млн доларів у березні після негативного сальдо 1,1 млрд доларів у лютому та позитивного сальдо 282 млн доларів у січні.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
"У березні дефіцит поточного рахунку значно скоротився - до 130 млн доларів у порівнянні з 1,1 млрд доларів в лютому", - наголошується в повідомленні.
За даними НБУ, скорочення дефіциту пов'язане з високими темпами зростання експорту, особливо металургійної продукції, а також зі збільшенням надходжень за поточними трансфертами.
Обсяг експорту в березні був найбільшим з початку кризи в жовтні 2008 року і склав 6 млрд доларів.
Обсяг імпорту в березні також був високим і склав 6,9 млрд доларів.
Рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій у березні був сформований з дефіцитом 383 млн доларів, що було обумовлено значним приростом готівкової валюти поза банками і виплатами уряду за єврооблігаціями в умовах порівняно незначного припливу іноземних інвестицій і боргового капіталу в приватний сектор.
За січень-березень профіцит рахунку капіталу і фінансових операцій платіжного балансу склав 1,9 млрд доларів у порівнянні з дефіцитом 730 млн доларів за аналогічний період 2010 року.
Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в березні залишався на досить низькому рівні - 153 млн доларів, при цьому практично відсутні інвестиції в банківський сектор.
Сальдо операцій за кредитами та облігаціями у березні було негативним (-419 млн доларів), що було обумовлене погашенням урядом ОВДП на 0,6 млрд доларів.
Дефіцит зведеного платіжного балансу в березні склав 513 млн доларів і був профінансований за рахунок резервних активів.
При цьому за січень-березень сальдо зведеного платіжного балансу залишилося позитивним (1,1 млрд доларів), що дозволило продовжити нарощування золотовалютних резервів, обсяг яких на 1 квітня досяг 36,4 млрд доларів.
Як повідомляло агентство, у січні сальдо поточного рахунку платіжного балансу було позитивним на рівні 282 млн доларів, у лютому негативним на рівні 1,1 млрд доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас