Які витрати зі сплати податків чекають туристів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які витрати зі сплати податків чекають туристів в Україні

Казна та Політика
1187
Податковим Кодексом був введений черговий новий податок з громадян - туристичний збір. Хто, скільки, коли і кому має платити, а також хто звільнений від сплати цього податку, з'ясовував портал Prostopravo.
Хто платить?
Туристичний збір є місцевим податком, який зараховується до місцевого бюджету. Теоретично, кошти, виручені від сплати цього збору, мають спрямовуватися місцевою владою на благоустрій та розвиток туристичної інфраструктури в регіоні. Але Податковим кодексом перелік адміністративно-територіальних одиниць, де може встановлюватися туристичний збір, не обмежений. Таким чином, цей вид збору може справлятися не тільки на території курортів і рекреаційних зон, але і на всій іншій території України, що вже суперечить, як мінімум, здоровому глузду. Адже очевидно, що на території, скажімо, Луганської області туристична інфраструктура розвиватися не буде, за що ж повинен платити приїжджий?
Тепер розберемося, хто ж є платниками туристичного збору відповідно до Податкового Кодексу? Здавалося б, відповідь очевидна - турист! Виявляється не зовсім.
Закон України "Про туризм" дає таке визначення терміну "турист" - це особа, яка здійснює подорож по Україні або в іншу країну з не забороненою законом країни перебування метою на термін від 24 годин до одного року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов'язанням залишити країну або місце перебування у зазначений термін.
А Податковий кодекс пропонує справляти туристичний збір з усіх громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної або міської ради про встановлення туристичного збору і отримують послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов'язанням залишити місце перебування у зазначений термін.
Таким чином, по-перше, Податковий кодекс не робить відмінностей у цілях перебування на території тієї чи іншої адміністративно-територіальної місцевості (подорож), а по-друге, в терміні перебування ("ночівля" може тривати і 6 годин, а збір все одно доведеться платити).
Згідно п.268.2.2. ПК звільняються від сплати туристичного збору особи, які:
- постійно проживають, в тому числі на умовах найму, в селі, селищі або місті, радами яких встановлено туристичний збір;
- прибули у відрядження;
- інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів 1 групи або дітей-інвалідів (не більше 1 супроводжуючого);
- ветерани війни;
- учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
- які прибули за путівками та курсівками в санаторії та пансіонати.
А що з родичами, які просто приїхали погостювати? Виходить, вони теж повинні сплачувати туристичний збір, хоча і не користуються послугами туристичної галузі. Звертаємо увагу, що мова йде не тільки про проживання в готелі, санаторії, пансіонаті і т.д., але і в будь-якому іншому житловому приміщенні на умовах найму.
Добре, що не платять туристичний збір громадяни, які постійно проживають на території населеного пункту (більше 180 календарних днів у році), а якщо доводиться перебувати меншу кількість часу - 160, 170 днів у році, скажімо, у зв'язку з професійною діяльністю? Навряд чи такого громадянина можна вважати туристом, а туристичний збір він буде платити.
А може, потрібно стягувати цей збір лише з іноземних громадян? Це було б більш логічно. Тим більше, що самі чиновники вказують на те, що українці все менше проявляють бажання відпочивати на Батьківщині, віддаючи перевагу Туреччині, Єгипту і т.п. Введення нового туристичного збору навряд чи сприятиме зміні ситуації.
Скільки і як платить?
Трохи радують ставки збору - вони порівняно невисокі: 0,5-1% від бази оподаткування. Точний розмір встановлюється місцевими радами.
Базою оподаткування в цьому випадку є вартість всього періоду проживання (ночівлі) без урахування ПДВ.
При цьому у вартість проживання не включаються витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, ремонт, прасування одягу, взуття, білизни), телефонні рахунки, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, витрати на усний і письмовий переклад і інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду.
Однак найбільше від нововведення постраждають навіть не туристи, а приймаюча сторона. Оскільки податковими агентами зі сплати туристичного збору є:
- адміністрації готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків, інших установ готельного типу, санаторно-курортних закладів;
- квартирно-посередницькі організації, що направляють неорганізованих осіб на поселення в будинки або квартири, які належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;
- юридичні особи або фізичні особи - підприємці, уповноважені місцевими радами на стягнення збору на умовах договору.
Податкові агенти стягують збір під час надання послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням, і вказують суму сплаченого збору окремим рядком в рахунку на проживання.
Вже очевидно, що бухгалтерам цих самих податкових агентів, «що надають послуги, пов'язані з тимчасовим проживанням», додалося, як мінімум, роботи. Однак, це ще не все.
Окремо варто звернути увагу на порядок оплати збору. Збір сплачується до місцевих бюджетів авансовими платежами до 30 числа (включно) кожен місяць (у лютому - до 28 (29) включно). Сума нарахованих щомісячних авансових платежів відображається в квартальній податковій декларації. Остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, з урахуванням фактично внесених авансових платежів, оплачується в терміни, визначені для квартального податкового періоду.
Податковий агент, який має підрозділ без статусу юридичної особи, яка надає послуги з тимчасового проживання не за місцем реєстрації такого податкового агента, зобов'язаний зареєструвати такий підрозділ в якості податкового агента туристичного збору в органі державної податкової служби за місцем знаходження підрозділу.
Таким чином, організаціям, що надають послуги з тимчасового проживання фізичних осіб, додається не лише чимало роботи, але й збільшуються витрати, у зв'язку з необхідністю оплачувати внески авансом. Якщо згадати всі нововведення нового ПК, що стосуються оплати податків наперед, авансовими платежами, це не надто дивує. Але ж доходи саме туристичної галузі, як ніякої іншої, дуже залежать від сезону. На жаль, про це законодавець не подумав.
Катерина Гутгарц
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас