Тимошенко впевнена: Фірташ поверне газ Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко впевнена: Фірташ поверне газ Україні

Енергетика
381
Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко підтвердила, що подала позов до бізнесмена Дмитра Фірташа в американський суд.
"Мій подарунок Януковичу-Фірташу до річниці харківських угод - позов в американський суд щодо корупції RosUkrEnergo", - написала вона в своєму мікроблогу на Twitter, повідомляє інтернет-видання "Українська правда".
Тимошенко додала: "Починаємо міжнародне слідство".
Вона висловила впевненість, що завдяки захисту інтересів України в міжнародних судах "Фірташ поверне 12,1 млрд кубів газу державі".
Як повідомлялося, Тимошенко подала в американський суд на співвласника газотрейдера RosUkrEnergo AG Фірташа. У судовому позові екс-прем'єр звинуватила бізнесмена в змові і маніпуляціях, які призвели до тяжких наслідків для країни.
Міжнародний арбітражний трибунал у Стокгольмі 8 червня 2010 р. зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. У свою чергу НАК повернула RosUkrEnergo AG 12,1 млрд куб. м газу, купивши необхідний для цього обсяг у російського "Газпрому" за ціною $230 за 1 тис. куб. м.
Служба безпеки України завершила досудове слідство у кримінальній справі за звинуваченням посадових осіб НАК "Нафтогаз України" і Державної митної служби в розтраті належного компанії RosUkrEnergo АG природного газу і його незаконному розмитненні в лютому-березні 2009 року. У цій справі, зокрема, заарештований екс-перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко, екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко та заступник начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Тарас Шепітько.
У квітні поточного року Генпрокуратура порушила стосовно Тимошенко третю за рахунком кримінальну справу щодо "газових контрактів" 2009 року. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади та службових повноважень). Встановлено, що Тимошенко, перевищуючи свої службові повноваження при укладанні газових контрактів в 2009 році з РФ, заподіяла державі збитки на суму понад 1,5 млрд грн.
Агентству "Інтерфакс-Україна" не вдалося знайти відповідні записи Тимошенко на доступній сторінці її мікроблогу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас