25 років аварії в Чорнобилі: помпезні промови і невирішені проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

25 років аварії в Чорнобилі: помпезні промови і невирішені проблеми

1215
25-річчя найбільшої в історії атомної енергетики аварії було організовано з помпою. А громадськість розкритикувала заходи, що вживаються Києвом з ліквідації наслідків катастрофи та соціального захисту постраждалих.
26 квітня в місті-супутнику Чорнобиля Славутичі, в Києві та інших містах країни влада України організувала численні меморіальні заходи, присвячені 25-річчю чорнобильської катастрофи. Серед них - "чорнобильські уроки" в школах, церковні молебні, покладання квітів до меморіалів і відкриття нових пам'ятників, мітинги-реквієми та вечір-реквієм "Дзвони Чорнобиля" у Національній опері.
Президент України Віктор Янукович і глава уряду Микола Азаров зустріли президента Росії Дмитра Медведєва і патріарха РПЦ Кирила в чорнобильській зоні.
Масштаби катастрофи
За офіційними даними, в перші години після вибуху четвертого реактора Чорнобильської АЕС загинула 31 людина. Ще 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні радіоактивних завалів, отримали високі дози радіації. Площа заражених радіацією територій тільки в Україні склала 50 тисяч квадратних кілометрів.
Майже 404 000 осіб були переселені зі своїх осель в 30-кілометровій зоні відчуження. За підрахунками вчених, сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму. Проте вцілілі реактори ЧАЕС припинили виробництво електроенергії лише 15 грудня 2000 року - завдяки настійним закликам світової громадськості.
Норматив для мирного атома
У день 25-річчя катастрофи в Чорнобиль приїхали президент України Янукович і його російський колега Дмитро Медведєв. Прибулі разом з ними патріарх Московський і всієї Русі Кирило і митрополит Української православної церкви під омофором Московського патріархату Володимир відслужили нічну службу за загиблими ліквідаторами та освятили дзвіницю Свято-Іллінського Чорнобильського храму.
Дмитро Медведєв, візначивши подвиг ліквідаторів, назвав одним з уроків Чорнобиля "обов'язок держави говорити людям правду" та не приховувати відбуваються катастрофи. Російський президент спростував можливість заміни ядерної енергетики іншими джерелами енергії. На думку Медведєва, людство має розуміти, "з якою силою воно має справу", а технологічні рішення, на його думку, "повинні відповідати тим викликам, які створює ядерна енергія".
Катастрофа на японській станції "Фукусіма-1", як вважає Медведєв, довела необхідність того, що "атомна енергія має бути мирною" і запропонував створити "нову нормативну основу ядерної безпеки для всієї планети". У відповідь Янукович подякував своєму російському колезі за те, що Росія розділяє з Україною те горе, яке принесла аварія на ЧАЕС, і подякував усім країнам, представники яких 19 квітня взяли участь у конференції, присвяченій 25-річчю Чорнобильської катастрофи.
На що вистачає чорнобильських грошей
Хоча під час цієї конференції не вдалося зібрати відсутні 750 мільйонів євро для будівництва нового укриття над зруйнованим вибухом четвертим енергоблоком ЧАЕС, прем'єр України Микола Азаров запевнив, що новий саркофаг буде побудований у передбачені проектні терміни. Він нагадав, що на саміті було зібрано 550 мільйонів євро, і заявив, що не бачить ніякої трагедії в тому, що потрібна сума не була зібрана в повному обсязі.
Азаров спробував заспокоїти і чорнобильців, які побоюються позбавлення їхніх гарантованих Конституцією країни пільг. Раніше опозиція зажадала відкликати урядовий проект закону, який, за словами чорнобильців, загрожує скасуванням пільг. Але Азаров сказав, що його уряд ніколи не ініціює скасування цих пільг. "Інша річ - чи є можливість їх оплачувати стовідсотково", - додав глав уряду.
Українська громадськість незадоволена
На відміну від офіційних осіб, чорнобильські громадські організації поставилися до помпезних заходів і заяв керівництва країни без ентузіазму. Діяльність влади у сфері соціального захисту постраждалих та ліквідаторів вони назвали "геноцидом власного народу". За даними громадських експертів, починаючи з 2000 року влада почала наступ на соціальні права ліквідаторів і постраждалих і "більше не чує їхніх вимог".
Президент всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Юрій Андрєєв спростував твердження про виділення урядом мільярдів гривень на соціальні чорнобильські програми. Він дав зрозуміти, що нинішня держава, як правонаступник Української РСР, має розплачуватися за грандіозні помилки уряду Радянського Союзу: "Як по-дурному опромінилися сотні тисяч учасників ліквідації аварії, у тому числі і тих, які були покликані солдатами з запасу! Всього на ЧАЕС залучали понад 800 тисяч людей, хоча там і 80 тисячам ніде було розвернутися", - сказав Андрєєв.
Громадські організації чорнобильців провели останнім часом цілий низку вуличних акцій протесту. У переддень 25-річчя Чорнобильської катастрофи вони внесли в резолюцію своєї протестної демонстрації вимоги про відновлення державного медичного обслуговування, житлового та пенсійного забезпечення, а також негайного прийняття загальнодержавної цільової соціальної програми ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2011-2016 роки.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас