Тріше: ЄЦБ зробить все можливе для запобігання вторинним інфляційним ефектам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: ЄЦБ зробить все можливе для запобігання вторинним інфляційним ефектам

Казна та Політика
232
Європейський центральний банк зробить все можливе, щоб зростання цін на енергоносії та сировину не перекинулося на інші ціни, сказав голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше в інтерв'ю фінським ЗМІ, передає Reuters.
Він сказав, що цього поки не відбулося, а інфляційні очікування не виросли до тривожного рівня.
"У нас є ризики вторинних інфляційних ефектів тут і там. Ми повинні бути насторожі, щоб вони не матеріалізувалися", - сказав Тріше.
Цього місяця ЄЦБ підвищив відсоткові ставки на 25 базисних пунктів до 1,25% - вперше з липня 2008 р., пославшись на висхідні інфляційні ризики.
Тріше також сказав, що ЄЦБ повинен підлаштовувати грошово-кредитну політику під всю єврозону, а не під окремі її частини.
"Ми не йдемо на компроміс щодо нашої головної мети - зберігати цінову стабільність, і наші рішення про відсоткову ставку розраховані на досягнення цієї мети. Будь-який інший підхід абсолютно виключений", - вважає глава ЄЦБ.
Рішення про ставки стоять осібно від нетрадиційних заходів центрального банку, які були вжиті для підтримки банків у розпал фінансової кризи, сказав Тріше, додавши, що нестандартні заходи були тимчасовими.
Він також закликав всі країни дотримуватися збалансованої податково-бюджетної політики, додавши, що інвестори повинні вірити у здатність розвинених країн розплачуватися за боргами.
"Дуже важливо, щоб авторитет підписів розвинених економік був непохитний", - сказав Тріше, додавши, що він "повністю вірить у здатність США зберегти кредитоспроможність та авторитет їх підпису".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас