Нацбанк не збирається обмежувати гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не збирається обмежувати гривню

Валюта
2545
Національний банк України має намір лібералізувати здійснення торгів валютою на міжбанківському валютному ринку. Про це повідомив перший заступник голови Нацбанку Юрій Колобов.
"У програмі з МВФ у нас є низка позицій, які ми повинні лібералізувати. Це скасування норм тільки купувати або тільки продавати валюту. Документ вже підготовлений, постанова вже підписана. Банки зможуть найближчим часом спокійно купувати і продавати в рамках валютної позиції", - сказав він.
Крім того, він повідомив, що Нацбанк має намір ввести на ринок інструмент - валютний своп. Термін дії договорів - 1 рік. "Також ми вводимо такий інструмент як валютний своп. Постанова вже завізована, все відпрацьовано. Найближчим часом цей механізм буде включений в ринок", - повідомив Колобов.
Що стосується прогнозів курсу національної валюти на найближчу перспективу, то він лише зазначив, що на сьогодні курс гривні визначається ринковою кон'юнктурою, при цьому офіційний курс гривні незначно відрізняється від курсу на міжбанківському валютному ринку. При цьому НБУ не має наміру утримувати курс нацвалюти на якомусь певному рівні.
"Ми не бачимо підстав тримати курс гривні на якомусь обмеженні", - підкреслив Колобов.
Він також повідомив, що НБУ сьогодні не бачить підстав для зміни як облікової ставки, так і ставки рефінансування.
"Зараз ми не бачимо підстав змінювати облікову ставку, оскільки у нас сьогодні більше прив'язка до ставки рефінансування. На сьогодні ставка рефінансування - 9,25%. За програмою з МВФ, вона в нас має бути трохи більшою, ніж інфляція, а інфляція у нас менше ніж 9,25%, тому ми ставку не змінюємо", - зазначив Колобов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас