Ринок не чекає на істотні зміни політики за підсумками квітневого засідання ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок не чекає на істотні зміни політики за підсумками квітневого засідання ФРС

Казна та Політика
296
Федеральна резервна система (ФРС) США за підсумками засідання 26-27 квітня збереже колишній курс кредитно-грошової політики, залишивши без зміни як базову відсоткову ставку, так і строки та обсяги програми викупу активів, що отримала назву QE2 (від англ. quantitative easing - кількісне пом'якшення).
Водночас, як пише газета The Wall Street Journal, хоча члени Комітету з відкритих ринків (FOMC) на дводенному засіданні будуть активно обговорювати шляхи реалізації так званої exit strategy, поки не варто чекати на жодні чіткі та однозначні заяви щодо того, коли почнеться посилення кредитно-грошової політики або яким воно буде.
Експерти, схоже, вже змирилися з тим, що їм, як і керівництву ФРС, доведеться, насамперед, дочекатися незаперечних свідчень того, що відновлення економіки після майже двох років із закінчення рецесії нарешті перестало бути переривчастим і нерівномірним.
При цьому макроекономічні дані поки не можуть служити подібного роду свідоцтвами: ситуація на ринку праці поліпшується надто повільно, а високі ціни на енергоносії та продовольство негативно впливають на купівельну спроможність населення. Крім того, в поточному кварталі, імовірно, зростання ВВП виявиться досить слабким, причиною стане погана погода і наслідки стихійного лиха в Японії.
На нормалізацію ситуації можна чекати в другій половині року, тоді ж від ФРС чекають на і перше підвищення облікових ставок лише ближче до кінця року. Водночас експерти та інвестори практично повністю впевнені в тому, що QE2 буде виконана в повному обсязі і буде завершена, як і планувалося, в червні.
При цьому більшість представників вищого керівництва ФРС і аналітиків вважають, що згортання QE2 пройде для американської економіки порівняно безболісно.
Як відзначає голова дослідницького відділу Barclays Capital Лоуренс Кантор, з одного боку, ринки вже практично повністю заклали в ціни неминуче і швидке згортання QE2, з іншого - інвестори поки не чекають, що американський Центробанк почне найближчим часом розпродавати активи, які скупчилися на балансі. А, отже, каже Л. Кантор, "це не посилення політики ФРС, це згортання стимулювання".
Водночас багато експертів вважають, що, коли ФРС припинить купувати американські держоблігації, 85% яких з листопада минулого року і до теперішнього моменту викуповувалося саме нею, ринок відреагує на відсутність такого великого гравця підвищеною волатильністю. Крім того, догляд ФРС з ринку держоблігацій може призвести до зростання їх прибутковості, що в свою чергу стане приводом для відтоку ліквідності з ринків акцій і сировини.
Згідно з думкою більшості, QE2 в цілому виявилася успішною: завдяки цій програмі вдалося усунути ризик дефляції, а також підштовхнути інвесторів до вкладення коштів в акції та корпоративний борг, що допомогло бізнесу залучити необхідне для подолання наслідків кризи фінансування. Крім того, хоча ФРС офіційно не позначала це як ціль QE2, вдалося знизити курс долара щодо більшості світових валют, що виявилося серйозною підмогою для американських експортерів.
Критики програми також вказують на цілком очевидні негативні побічні ефекти QE2, зокрема, зростання цін на сировину, яке боляче вдарило по пересічним американцям. Представники ФРС у відповідь на ці зауваження вказували, що продовольство та енергоносії дорожчають частково через збільшення попиту в країнах, що розвиваються, а частково через проблеми з постачаннями.
Як відзначають експерти, реалізація QE2 стала одним із чинників, що сприяли зростанню індексу S&P 500 на 28% із серпня минулого року. Акції середніх і малих підприємств подорожчали, відповідно до індексу Russell 2000, в середньому на 41%, в результаті чого індикатор майже досяг історичного максимуму, зафіксованого в докризовому 2007 році.
Золото виросло в ціні на 22%, а вартість срібла злетіла на 143%. Повернувся навіть попит на облігації, забезпечені іпотечними позиками subprime, зловживання саме цим фінансовим інструментом багато хто вважає однією з основних причин недавньої кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас