Гроші Чорнобиля: їм ліку немає... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші Чорнобиля: їм ліку немає...

Енергетика
1311
Чорнобильська катастрофа стала зручним приводом для витрачання бюджетних та залучених коштів у небачених кількостях. Мільйони доларів йдуть на спорудження саркофага - тимчасового напівзаходу, який до того ж дорогий в обслуговуванні.
Бомба уповільненої дії
Саркофаг, який сьогодні захищає Україну та сусідні країни від радіації, давно втратив герметичність, і становить реальну загрозу радіації. Це укриття було побудовано ще в 1986 році, 25 років тому. За офіційними даними, саркофаг приховує близько 95% радіоактивних речовин, зафіксованих на момент аварії. Якщо на хвилину припустити, що старе укриття прийде в непридатність, стає очевидно, що на Україну чекає Чорнобиль-2.
Світова громадськість стурбована загрозою. Саме тому в березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія Novarka. Це французький концерн, створений спеціально під тендер. Об'єднує в собі два підприємства - Vinci і Bouygues, і має голландських, українських, бельгійських, німецьких підрядників, які працюють над саркофагом.
Вартість зведення саркофага оцінили приблизно в 1,5 мільярда євро. Гроші на будівництво давали ЄС і країни "великої вісімки". Приблизно половина обіцяного фінансування йшла від європейських урядів. Найбільші пожертви виділяли США і ЄС.
Однак роботи з будівництва саркофага в Україні ведуться вкрай повільно - а все через те, що не вистачає грошей. Недофінансування коштів наразі складає 740 мільйонів євро. А витрачено вже 500 мільйонів євро. Щоб переконати донорів поквапитися з виплатами, в Києві організували міжнародну донорську конференцію Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Києві 19 квітня, на якій Президент України Віктор Янукович нагадав, що без іноземних інвестицій Україна з саркофагом не впорається.
Однак за підсумками конференції зібрано лише 550 мільйонів євро, і те, заздалегідь. Франція готова внести 47 мільйонів євро, Німеччина - 42,4 мільйона євро, Великобританія - 34 мільйонів євро, США - 86,8 мільйона євро, Росія - 45 мільйонів євро. Крім того, Італія заявляє про можливість виділення 26,1 мільйона євро, Японія - 30,5 мільйона євро і Канада - 21 мільйон євро.
До речі, Японія, незважаючи на трагедію, яка трапилася в країні, не відмовилася стримати обіцянку і виділити гроші. Конкретні суми ще підлягають уточненню. В цілому близько тридцяти країн виявили бажання взяти участь у фінансуванні "чорнобильських програм". При цьому Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) має намір внести на реалізацію проектів суму, яка буде залежати від того, скільки внесуть інші учасники донорської конференції, але не менше 120 мільйонів євро.
Незважаючи на те, що для закінчення будівництва грошей як і раніше не вистачає, Янукович не сумує. "Сума, що залишилася буде, я переконаний, зібрана найближчим часом. Фактично, ми отримали можливість завершити будівництво об'єкту "Укриття" і закінчити будівництво до 2015 року", - бадьоро відрапортував після конференції Президент України. Повна сума, яку повинні виділити на новий саркофаг, буде відома в жовтні, коли збереться Асамблея країн-донорів Чорнобильського фонду.
Борг платою гарний
"Пообіцяти - ще не одружитися". Гроші на Чорнобиль багато країн обіцяли неодноразово, проте багато з них Україна так і не побачила. Вперше гроші обіцяли ще на початку 90-х, коли в обмін на відмову нашої країни від ядерного озброєння і його передачу Росії був дан ряд обіцянок.
Центральна серед яких - допомога в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Основним гарантом цієї домовленості виступало США. Вдруге Україні під час закриття Чорнобильської АЕС уряди західноєвропейських країн обіцяли повну фінансову допомогу у вирішенні питання "Укриття - 2". Як бачимо, фінансування було здійснено частково.
Зрозуміти небажання ЄС і США розлучатися з грошима нескладно. Адже Україна не відрізняється фінансовою охайністю. Українські чиновники не раз опинялися в центрі скандалів, пов'язаних з нецільовим використанням чорнобильських грошей. Нецільове використання коштів, договірні закупівлі за високою ціною - вічні супутники будівництва укриття. Крім того, вартість будівництва саркофага постійно зростає.
Наприклад, Віктор Янукович пропонував ЄБРР скасувати результати тендеру і знайти іншого виконавця - не Novarka. Це обурило ЄБРР, оскільки перший тендер був проведений за всіма процедурами. Тоді коли Янукович робив ЄБРР цю пропозицію, інша російська компанія заявила про бажання і готовність будувати саркофаг, причому дешевше за європейців.
Інший приклад з приводу постійного підвищення цін - раніше французька фірма "Франс Атом", зараз перейменована на "Рева", будувала завод з переробки ядерних відходів в Україні. А міру ходу робіт сума неодноразово переглядалася у бік збільшення, причому істотно.
Крім того, відсутня якісна інвентаризація всього переліку та обсягу питань, які треба вирішити для ліквідації наслідків аварії. Чорнобильська катастрофа в очах Заходу виглядає як величезна діра, до якої скільки не кинь, закрити не вийде. В різні часи Україна виділяла на вирішення питань Чорнобиля до 10% від держбюджету країни.
Президент пропонує міжнародним донорам не переживати про правильність використання виділених коштів. "Що стосується контролю за використанням коштів, цей контроль здійснюватимуть і міжнародні організації, і головна організація, яка займається фінансуванням та контролем за використанням всіх засобів - це Європейський банк реконструкції та розвитку", - запевнив Янукович.
Тимчасовий компроміс
Саркофаг по висоті дорівнює Статуї Свободи в США, площа арки порівнянна з двома футбольними полями. Чорнобильське укриття стане найбільшою пересувною спорудою в світі. Наразі завершені всі проектувальні роботи, йде будівництво.
За допомогою рейок саркофаг планується насунути на реактор. Але головна проблема залишається: як демонтувати цей реактор? Все, що від нього залишилося, переплавилося і у вигляді потоків осіло на нижніх поверхах. Як розбирати цю масу? Це питання ще не вирішене. Швидше за все, буде залучена робототехніка, яка дозволить без участі людини вести демонтаж. Роботи зі збірки елементів конфайнмента планують розпочати восени 2011 року, в тому числі на майданчику ЧАЕС - з весни 2012-го. Над зруйнованим блоком станції сам конфайнмент повинен бути насунутий в липні 2015 року.
Але гарантія роботи нового саркофага - всього 150 років. Потім до цієї проблеми знову доведеться повернутися.
МАГАТЕ в західних ЗМІ неодноразово критикувало проект, називаючи його тимчасовим напівзаходом, який не вирішує проблеми. Після будівництва арки доведеться розібрати під нею завали, в процесі яких можливі обвали. Досі стоїть питання про те, як утилізувати радіоактивні речовини. У МАГАТЕ вважають, що запланованих для збору 740 млн євро не вистачить, щоб повністю завершити роботи на зруйнованому ядерному реакторі.
Не шанують саркофаг і в Greenpeace. "Зелені" закликають світ розробити план з вилучення небезпечних речовин і відмовитися від атомної енергетики в Україні в принципі. "Держави надають багато грошей своїх платників податків для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і одночасно дають нові імпульси для розвитку атомної енергетики в Україні. Це абсурд. По суті, міжнародні інститути фінансують будівництво нових ліній електропередач, щоб у майбутньому експортувати в ЄС отриману від реакторів радянського типу електроенергію", пише на своєму офіційному сайті Greenpeace.
За даними Українського союзу промисловців і підприємців, в Україні атомна енергетика складає близько 50% у загальному обсязі енергетичних потужностей. Тобто половину електроенергії, яку споживає країна, виробляють на АЕС.
Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України", начальник зміни Чорнобильської АЕС в день аварії Юрій Андрєєв висловився проти проекту саркофага. "Новий об'єкт "Укриття" не вирішує жодної з найголовніших проблем укриття: контролю за паливовмісними масами всередині саркофагу, рідкиі радіоактивні відходи в підреакторних приміщеннях ЧАЕС.
Це протизапорошений ковпачок з незрозумілою перспективою на майбутнє. Нове укриття ЧАЕС виконується з недовговічних, легких матеріалів і буде вимагати дуже серйозних експлуатаційних витрат, що значно перевищують вартість усього цього проекту", - сказав він.
У контракті з Novarka передбачено індексування цін і зростання бюджету у разі подорожчання сталі, будівельних матеріалів, подорожчання робочої сили. Тобто, проект буде дорожчати постійно, поки його не закінчать. За попередніми оцінками, подальше обслуговування саркофага після закінчення будівництва обійдеться в 50-80 мільйонів євро на рік. Звідки Україна буде брати ці гроші, поки ніхто не замислювався. Юрій Андрєєв пропонує вирішити проблему глобально і не "вкривати" радіоактивні речовини, а знайти спосіб утилізувати їх раз і назавжди - але це буде складніше і дорожче.
Поки Україна шукає фінансування для укриття, від чорнобильської радіації страждають не лише українці, але і жителі інших країн. Наприклад, німці. Останніми роками в Німеччині різко зросла чисельність диких кабанів. Багато тварин - радіоактивні, і уряд змушений платити за них компенсації мисливцям, адже таке м'ясо заборонено продавати і не рекомендується вживати в їжу. Минулого року у зв'язку з непридатністю для вживання в їжу м'яса кабанів, які постраждали від радіації, уряд Німеччини виплатив мисливцям компенсацію розміром 425 тисяч євро.
Ксенія Корзун
За матеріалами:
Україна Криминальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас