Експерт: Об'єкт "Укриття" на ЧАЕС будувався на 30-40 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Об'єкт "Укриття" на ЧАЕС будувався на 30-40 років

Енергетика
563
Об'єкт "Укриття" над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС будувався на 30-40 років.
Як передає власний кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в Москві заявив колишній відповідальний працівник Ради міністрів СРСР, голова держкомітету "Чорнобиль" - міністр РФ Василь Возняк.
"Коли говорять, що термін експлуатації "Укриття" - 15 років - це неправильно. Термін служби саркофага планувався як тимчасовий на 30-40 років", - сказав Возняк.
Він також процитував документи з проекту: "З огляду на низьку швидкість корозії в умовах роботи конструкції при виконанні захисних покриттів, можна вважати забезпечений термін служби труб, якими перекриття зроблено, - 30-40 років".
Возняк наголосив, що головним елементом "Укриття" є дах.
"Дах, якщо буде триматися, все інше буде стояти", - сказав Возняк.
Він підкреслив, що після завершення будівництва "саркофагу" роботи на ньому не припинялися. За словами експерта, до 1989 року для того, щоб з'ясувати, як розташоване паливо в реакторі, і чи не станеться спонтанної ланцюгової реакції, в "Укритті" було зроблено сорок свердловин, взяті зразки палива.
"Після цього всі розписалися і сказали - так, можна спати спокійно", - зазначив Возняк.
Водночас, він повідомив, що вже в 1989 році розглядалося питання про будівництво "Укриття-2", яке повинно бути надійним.
"Нове укриття, звичайно, потрібно робити", - сказав Возняк.
В свою чергу, директор об'єкту "Укриття" ("Саркофаг") Євген Акімов зазначив, що проект будувався з гарантійним терміном 20 років.
"Моя особиста думка, якщо за ним (за "саркофагом") продовжувати доглядати, то він ще простоїть не один десяток років", - сказав Акімов.
При цьому він зазначив, що цю споруду, як і будь-яку будівлю, необхідно ремонтувати.
17 вересня 2007 року ДСП "Чорнобильська АЕС" і французький концерн Novarka підписали контракт на будівництво нового безпечного конфайнмента над об'єктом "Укриття" Чорнобильської АЕС.
Планувалося, що вартість робіт зі спорудження НБК за контрактом буде становити 505 млн. дол., термін будівництва об'єкту - 5 років.
Концептуальний проект НБК у формі арки був розроблений консорціумом Bechtel-Battelle-EDF із залученням українського підрядчика - консорціуму "КСК" в 2003 році. Проект отримав позитивний висновок "Укрінвестекспертизи" і був затверджений розпорядженням Кабінету міністрів України в липні 2004 року.
Основні характеристики НБК: ширина арки - 257 м, висота - 108 м, довжина - 150 м. Проектний термін експлуатації - 100 років.
На сьогоднішній день вартість цього проекту становить понад 1 млрд. євро, українська влада заявляє про необхідність на початковому етапі зібрати 740 млн. євро.
19 квітня 2011 року в Києві відбулася Донорська конференція зі збору коштів на будівництво об'єкта "Укриття" на ЧАЕС. Країни-учасниці конференції зобов'язалися надати Україні 550 млн. євро на чорнобильські проекти.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас