Центробанк Китаю має намір диверсифікувати валютні запаси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Китаю має намір диверсифікувати валютні запаси

Валюта
4100
Центральний банк Китаю подумує створити нові інвестиційні фонди для диверсифікованості найбільших у світі валютних запасів, повідомляє Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
Запропоновані фонди включають один або два для інвестицій частини валютних резервів Китаю в сировині і дорогоцінні метали, а також фонд, який зміг би проводити інтервенцію на валютних ринках для стабілізації обмінних курсів.
Повідомлення в ЗМІ не містить відповідей на багато питань, включаючи розміри таких фондів і можливу дату їхнього запуску. Також не повідомляється про те, навіщо Китаю потрібні нові фонди, коли вже є суверенний фонд добробуту, відомий як China Investment Corp (CIC). CIC був створений в 2007 р. і повністю фінансується за рахунок валютних резервів.
Фондом CIC розміром 300 млрд дол управляє міністерство фінансів, а за основну частину валютних запасів відповідає державне валютне управління КНР (SAFE) - підрозділ Народного банку Китаю.
Відзначимо, для стримування зростання юаня центральний банк Китаю активно купував долари, які притікають в країну завдяки експорту. Великі і регулярні закупівлі американської валюти стали основною причиною накопичення величезних валютних запасів і сильного перекосу балансу ЦБ.
Для диверсифікації запасів чиновники і економісти закликають уряд більше купувати альтернативні валюти, такі як євро та ієна, а також інвестувати в сировину, включаючи нафту та золото.
Валютні запаси Китаю виросли до 3,05 трлн дол в першому кварталі, що викликало занепокоєння ринків з приводу того, як Китай може ефективно управляти резервами і уникнути занадто великої залежності від американського долара.
У вересні 2010 р. Пекін вперше надав докладну інформацію про розміри своїх золотовалютних резервів. Зокрема, повідомлялося, що показник становив 2,45 трлн дол, з яких 65% всіх золотовалютних резервів номіновано в американських доларах, 26% - в євро, ще 5% - у фунтах стерлінгів і ще 3% - в японських ієнах.
Експерти і раніше оцінювали загальний обсяг національних валютних резервів Китаю приблизно в 2,5 трлн дол, але його структура залишалася державною таємницею. Передбачалося, що доларові активи, переважно довгострокові казначейські облігації та інші боргові зобов'язання уряду США, становили близько 70%, решта 30% в нерівній пропорції поділені між активами в європейській валюті і ієнах, причому євро становили більшу частину.
Нагадаємо, міжнародні резерви Китаю в другому кварталі 2010 р. виросли на 7,2 млрд дол і склали 2 трлн 454 млрд 300 млн долл.В річному численні показник виріс на 15,1%. У I кварталі цього року зростання міжнародних резервів КНР становило 126,5 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас