Міллер: Ціна на газ для Європи до грудня очікується на рівні 500 дол. за тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Ціна на газ для Європи до грудня очікується на рівні 500 дол. за тис. куб. м

Енергетика
5679
Російський газотранспортний і газодобувний монополіст ВАТ "Газпром" очікує ціну на постачання газу в Європу за довгостроковими контрактами на рівні 500 дол. за 1 тис. куб. м, повідомив журналістам глава Газпрому Олексій Міллер, передає РБК.
"Європейський ринок газу б'є всі рекорди: наприклад, в поточному квітні постачання "Газпрому" на експорт будуть більше, ніж в окремі зимові місяці, а на грудень ми вже бачимо ціну газу за нашими довгостроковими контрактами на рівні 500 дол І думаю, це не останні рекорди, які ми зафіксуємо в цьому році", - сказав він за підсумками оперативної наради, в ході якого були названі останні дані з видобутку та постачання газу.
Нагадаємо, що "Газпром" продає природний газ до Європи в основному за довгостроковими контрактами. Однак деякі європейські споживачі періодично висловлюють невдоволення цим фактом і наполягають на прив'язці ціни до спотових. Зокрема, на початку весни ц.р. німецький E.On заявив, що контрактні ціни на газ повинні задовольняти всі сторони. Дорожнеча газу, що поставляється за довгостроковими контрактами, в порівнянні зі спотовими ринком "з'їла" частина прибутків E.On у минулому фінансовому році, що викликає невдоволення німецької компанії.
У листопаді 2010 р. заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомляв, що протягом трьох років, включаючи 2010 р., монополія буде продавати частину обсягів газу для основних його споживачів у Європі - E.On Ruhrgas, ENI і GdF Suez - з прив'язкою до спотового індексу. За неофіційними даними, з початку 2010 р. "Газпром" продає E.On близько 15% контрактного газу за спотовими цінами. Однак базові параметри, такі, як довгострокова формула ціни і принцип "бери-або-плати", залишаються незмінними.
У цілому по Євросоюзу газовий імпорт на 42% забезпечується за рахунок поставок російського газу. Перший довгостроковий контракт на постачання природного газу до Німеччини був укладений ще в 1970 р. строком на 20 років.
Що стосується України, то 14 квітня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що справедлива ціна на російський газ для України становить близько 200 дол. за тисячу кубометрів. При цьому Азаров підкреслив, що під час переговорів з російською стороною Україна продовжує наполягати на перегляді формули ціни на імпортований російський газ. "Ми представили нашим російським колегам вагомі аргументи, зокрема, ми порівняли ціни на газ для Польщі і Німеччини. Зараз ціна на газ для Польщі - 320 дол. за тис. куб. м, для Німеччини - 330. Якщо від цієї ціни відняти транспортну складову і деякі інші витрати - справедлива ціна на газ для України, яка відповідає контрактам з західними партнерами, буде становити приблизно 200 дол. за тис. куб. м ", - підкреслив Азаров.
14 березня ц.р. міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що, згідно формулі, ціна на російській газ для України у IV кварталі 2011 р. складе 347 дол./тис. куб. м.
Раніше, 10 березня заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха заявив, що середньорічна ціна на російський газ для України може перевищити 300 дол. за 1 тис. куб. м.
В свою чергу голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що ціна на російський газ для України на кінець 2011 р. може скласти близько 300 дол. за 1 тис. куб. м.
Відзначимо, в держбюджеті України на 2011 р. передбачено, що середньорічна ціна російського газу для України на 2011 р. складе 269 дол. за 1 тис. куб. м. У той же час, ціна природного газу для компанії в першому кварталі 2011 р. склала близько 264 дол за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас