Обама розпорядився створити спеціальну комісію, яка досліджує фактори, що впливають на вартість енергоресурсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама розпорядився створити спеціальну комісію, яка досліджує фактори, що впливають на вартість енергоресурсів

Енергетика
161
На тлі зростання цін на бензин у США до 33-місячного максимуму Президент Барак Обама розпорядився створити спеціальну комісію, яка досліджує фактори, що впливають на вартість енергоресурсів. Крім таких фундаментальних речей, як попит і пропозиція в оптовому і роздрібному секторах, комісія вивчить роль інвесторів і ринкових спекулянтів у ціноутворенні палива, передає РБК daily.
Комісія буде створена при Міністерстві юстиції США, і в неї, зокрема, увійдуть представники комісії з термінової біржової торгівлі, федеральної торгової комісії, ради керівників Федеральної резервної системи, комісії з цінних паперів і бірж, а також міністерств сільського господарства, енергетики, юстиції та фінансів.
"Генеральний прокурор збирає команду, в чиї завдання увійде пошук будь-яких випадків шахрайства або маніпулювання на ринках енергоресурсів, які здатні впливати на вартість палива. Вони також займатимуться вивченням ролі трейдерів і спекулянтів на цьому ринку. "Ми збираємося впевнитися, що ніхто не переслідує свою короткострокову вигоду за рахунок американських споживачів", - заявив Обама в своєму виступі в містечку Рено, штат Невада.
Варто відзначити, що вартість енергоресурсів у США вже давно тримається на досить високому рівні, що, на думку влади, негативно позначається на здатності економіки відновлюватися від рецесії. Так, вартість бензину в країні зросла майже до 1 дол за літр, тобто приблизно на 40% за рік. Як і раніше на високих рівнях перебуває і вартість нафти марки WTI - барель із поставкою в червні торгується зараз в районі 112 дол. З початку року "чорне золото" подорожчало на 23%, а за останні 12 місяців зростання склало 34%. На 45% з початку року виросла вартість топкового мазуту.
"Попит на нафту найближчим часом буде залишатися на високому рівні через підвищений попит на нафтопродукти на території США. Враховуючи поточну вартість бензину і crack spread (різницю у вартості між барелем сирої нафти і нафтопродуктами, отриманими з неї), яка зазвичай складає близько 8 дол, а зараз перевищила показник 27 дол, до літа вартість кінцевих продуктів переробки повинна знизитися. Нафта ж залишиться на місці або трохи подорожчає", - сказав начальник управління цінних паперів і фінансових ринків Rietumu Banka Дмитро Крутик.
Примітно, що федеральна комісія з енергетичного регулювання оштрафувала на 30 млн дол трейдера з природного газу Брайана Хантера, який у 2006 р. порушив правила, що регулюють маніпулювання цінами на ринку енергоресурсів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас