Легкість рейтингових агентств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Легкість рейтингових агентств

Казна та Політика
260
Три приватні компанії, Fitch, Standard & Poor's і Moody, можуть викликати фінансовий крах цілих держав, вони впливають на розмір витрат на боргові послуги і таким чином без будь-яких демократичних повноважень впливають на життя мільйонів людей-про це пише iHNed.cz, переклад з чеської здійснено порталом Іnosmi.ru.
Востаннє це сталося кілька днів тому, коли Standard & Poor's знизило рейтинг Греції на два пункти і змінило прогноз із рейтингу США зі стабільного на негативний. Основні біржі відразу обвалилися. І хоча рейтингові агентства можуть потопити будь-яку країну або компанію, за свої вердикти вони не несуть практично ніякої відповідальності і мають гарантовану високий прибуток.
Вони працюють на олігопольному ринку, де мінімальна конкуренція, та їх оцінки іноді навіть вимагають і правові приписи. Інституційні інвестори, як, наприклад, пенсійні фонди, в деяких країнах мають право інвестувати тільки до певного ступеня ризику. А її визначають саме рейтингові агентства. А якщо вони помиляться? Нічого не відбувається, за свої рішення вони не несуть ніякої юридичної відповідальності, бачте, це всього лише їхні думки й точка зору.
Надуті оцінки рейтингових агентств істотним чином сприяли виникненню нещодавньої фінансової кризи. Тоді агентства некоректно оцінили ризик деяких фінансових продуктів і таким чином викликали великі втрати інвесторів. Зараз нас ті самі агентства застерігають перед державними боргами, і тим самим підвищують витрати на надання грошей. В обох випадках доплачує платник податків. У першому випадку агентства ризик недооцінили, а тепер вони ризик, швидше, створюють.
Держави звичайно, не повинні безмірно впадати в борги, Греція та інші країни у своїх проблемах, перш за все, винні самі. Звичайно, водночас повинні бути незалежні інститути, які можуть оцінити ступінь ризику, тут немає ніяких питань. Проблема в тому, чи дійсно рейтингові агентства можуть виступати в ролі незалежних арбітрів. І хоча їм приписується роль судді, крім цього вони і гравці на ринку. Вони ведуть себе, як громадські інститути, але насправді це приватні компанії, які намагаються зробити свій прибуток максимальним.
Рейтингові агентства відіграють важливу роль і у визначенні потоку капіталу з розвинених країн, що розвиваються. І тут в агентств є свій вплив. Підприємства з країн, які агентства не оцінюють, сильно програють, намагаючись отримати кошти через прибуткові ринки капіталу. Більшість інвесторів навіть не здогадуються, що і в світі, що розвивається існують гарні можливості.
Через побоювання, що рейтинг впаде, деякі країни змушені проводити жорстку податкову політику. Тому неприйнятно, що рейтингові агентства не хочуть розкривати подробиць, як вони приходять до своїх висновків. Весь процес повинен бути більш прозорим, щоб можна було оцінити, якою мірою їх оцінка вірна.
Тому що вердикти агенцій мають далекосяжні наслідки, більше вже неможливо, щоб за свої рішення вони не несли ніякої правової відповідальності. Має зазнати змін і модель, коли за оцінку платить емітент. Це, звичайно, сприяє зіткненню інтересів. І, нарешті, необхідно зробити кроки, які обмежать олігополію трьох приватних компаній. Наприклад, через створення дійсно незалежного Європейського рейтингового агентства. Або аналізом ризиків більшою мірою повинні займатися центральні банки. З часом так на ринку може з'явитися і така необхідна конкуренція.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас