Мін'юст пропонує збільшити прохідний бар'єр до ВР до 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст пропонує збільшити прохідний бар'єр до ВР до 5%

Казна та Політика
140
Міністерство юстиції пропонує збільшити прохідний бар'єр до Верховної Ради (ВР) України на 2 в.п. - до 5%. Про це йдеться в проекті закону про вибори народних депутатів, опублікованому на сайті Мін'юсту.
"Право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують кандидати в депутати, включених до виборчих списків партій, що отримали п'ять і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному окрузі", - йдеться в законопроекті.
Крім того, в документі наголошується, що до складу дільничної виборчої комісії звичайної або спеціальної виборчої дільниці обов'язково включаються (за наявності відповідного подання) по одному представнику від партій, що сформували депутатські фракції на першій сесії ВР цього скликання.
Не більше ніж по одному представнику від інших партій - суб'єктів виборчого процесу включаються до складу дільничної виборчої комісії шляхом жеребкування, що проводиться окружною виборчою комісією не пізніше, ніж на третій день після закінчення строку внесення подань.
Нагадаємо, 11 квітня ц.р. міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що нове виборче законодавство не передбачатиме можливості проголосувати "проти всіх" на виборах до ВР. Він зазначив, що відповідна графа ("не підтримую жодного кандидата") є пережитком радянського минулого. "Скасовується графа, яка успадкована ще з Радянського союзу, це негативізм у голосуванні... який був збережений, у графі "проти всіх"... Тобто відмова від голосування проти всіх - це буде відмова від останнього негативізму у виборчих технологіях", - сказав міністр.
Крім того, міністр повідомив, що законопроект про вибори передбачає внесення кандидатами, які висуваються від партій, або самовисуванцями внесення грошової застави розміром 12 мінімальних заробітних плат.
Також він додав, що, згідно із законопроектом, виборчі комісії зможуть зняти кандидата з виборчих перегонів лише в двох випадках: коли дані кандидата не відповідають вимогам законодавства, або за власним бажанням.
За словами міністра, нове виборче законодавство буде ухвалене за рік до парламентських виборів 2012 р. - восени 2011 р. Він заявив, що законопроект передбачає право на самовисування кандидатів в одномандатних виборчих округах і скасовує можливість виборчих блоків приймати участь у виборах народних депутатів . Він пояснив, що мається на увазі те, що ліквідація виборчих блоків і введення самовисування кандидатів унеможливить купівлю політичних партій та окремих кандидатів зацікавленими структурами для того, щоб провести їх до Верховної Ради.
Нагадаємо, 6 квітня ц.р. радник Президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук заявила, що найближчим часом буде оприлюднений законопроект парламентського виборчого закону. "Майбутній проект парламентського виборчого закону також обов'язково буде переданий до Венеціанської комісії для отримання відповідної оцінки та рекомендацій. Крім того, важливими є також питання безпосередньої підготовки до майбутніх виборів... Важливо, щоб для них були створені умови, за яких вони відбудуться у вільній, конкурентній боротьбі на демократичних принципах", - заявила вона.
Крім того, Ставнійчук зазначила, що для влади є абсолютно зрозумілим, що питання суспільно-політичної та міжнародної легітимності майбутніх парламентських виборів 2012 р. вже сьогодні залежить від процесу підготовки законодавства про вибори народних депутатів України.
Раніше, 22 березня ц.р. екс-віце-прем'єр, віце-спікер Верховної Ради (ВР) України Олександр Турчинов заявив, що зміни до виборчого законодавства призведуть до згортання демократії в Україні. На його думку, основними позиціями змін до виборчого законодавства є контроль над виборчими комісіями всіх рівнів, безконтрольний друк бюлетенів, а також полегшення процедури зняття будь-якої кандидатури з виборчого процесу. "Найкраще, що може зробити президент, найкраще, що може сьогодні зробити влада - це взагалі не чіпати виборче законодавство, яке сьогодні існує в Україні, і тим самим забезпечити проведення демократичних виборів в країні", - підкреслив Турчинов.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас