АМКУ розкрив карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ розкрив карти

Фінтех і Картки
469
Минулого року Антимонопольний комітет запідозрив міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard у зловживанні монопольним становищем на українському ринку. АМКУ підрахував, що тарифи Visa і MasterCard на українському ринку зросли в три рази за попередні 3 роки. Відомство відкрило справи за двома компаніям, і в підсумку Visa погодилося привести свою діяльність у відповідність до наданих рекомендацій. В АМКУ повідомили, що з квітня цього року дана платіжна система знизила тарифи для банків, розіславши їм відповідні інформаційні листи.
Тепер АМКУ бажає бачити, як результати зниження тарифів Visa позначаться і на кінцевому споживачі фінансових послуг - власника банківської карти. "АМКУ зобов'язав українські банки знизити тарифи, які стягуються з власників пластикових карток і торговців, адекватно зменшенню вартості послуг компанії Visa International", - повідомили у відомстві. Раніше, за підрахунками АМКУ, в результаті рекомендованого зниження тарифів Visa витрати банків на обслуговування однієї картки платіжної системи мали знизитися в середньому на 27%.
Проте експерти не прогнозують істотних поблажок для власників карт. Конкуренція на ринку пластикових карт, кажуть вони, і так досить серйозна, що саме по собі добре регулює тарифи у бік зниження. "На ринку банківських карт і так досить відчутна конкуренція, тому істотного зниження тарифів у зв'язку із закінченням розслідування АМКУ за Visa International не очікується", - вважає голова правління Українського процесингового центру Антон Романчук. До того ж, додає він, одним з головних вимог АМКУ до Visa було зниження вартості еквайрингової ліцензії, яка і так вже є в наявності у більшості банків, які займаються картковим бізнесом, а нових гравців цього ринку чекати поки не доводиться.
Підтверджують цю думку і самі банкіри. Мовляв, говорити про зниження тарифів для власників карт поки рано. При цьому існуючі тарифи, запевняють вони, і так перебувають на невисокому рівні. "З метою залучення нових і утримання існуючих клієнтів банківські тарифи на карткові послуги і так перебувають на досить низькому рівні", - стверджує Вікторія Грецька, начальник управління організації та супроводу роздрібного бізнесу Укрексімбанку. Зміни деяких комісій Visa в бік зниження, додає вона, набрали чинності з 1 квітня 2011 р., тому поки ще неясно, наскільки зменшаться суми, які банк платить платіжній системі, враховуючи, що зазначені комісії можуть або зменшитися, або збільшитися для банку залежно від обсягів операцій.
"Процес формування тарифів з банківських послуг складний і комплексний, і комісії міжнародних платіжних систем не визначають тарифну політику, а також не є основним чинником ціноутворення", - відзначає Олександр Яблуновський, директор департаменту платіжних карт та альтернативних каналів продажів "Ерсте Банку". Основним елементом формування тарифів по платіжних картках є вартість обслуговування поточного рахунку, до якого випускається картка. А ці тарифи в Україні, за його словами, є одними з найнижчих у СНД і Східній Європі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас