Арбузов міняє долар на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов міняє долар на гривню

Казна та Політика
4750
Проводячи операцію свопіювання, Національний банк тимчасово викуповує валюту у банків, щоб ті змогли більше кредитувати в гривні. По закінченні терміну свопу відбувається зворотний обмін - НБУ повертає банку валюту, а той йому - гривню.
"В умовах заборони на валютне кредитування приватних осіб та суб'єктів господарювання, які не мають валютної виручки, - свопи дуже потрібний банкам механізм, - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - Робота над його появою - крок до відновлення кредитування економіки, оскільки свопи дозволять банкам (перш за все з іноземним капіталом) перетворити наявну в них валюту в ресурс для видачі позик. Крім того, відновляться залучення банками валютних ресурсів з-за кордону".
Перший крок для запуску свопів Нацбанком вже зроблено - це скасування збору до Пенсійного фонду з операцій купівлі безготівкової валюти. Наступні кроки передбачають створення механізмів захисту Нацбанку від валютних ризиків при своп-операції.
Річ у тім, що широке використання похідних інструментів в умовах кризи може призводити і до ускладнення ситуації на валютному ринку. Як приклад, на думку багатьох експертів, каталізатором світової фінансової кризи виступили такі похідні фінансові інструменти, як СDS (credit default swap - своп кредитного дефолту). Щоб уникнути маніпуляцій з валютними свопами, НБУ планує запускати цей механізм тільки разом з ринком валютних деривативів.
Річ у тім, що декларація про режим плаваючого курсоутворення, зроблена НБУ, не передбачає фіксацію курсу валютно-обмінної операції. Тобто НБУ не повинен і не може брати на себе валютні ризики, гарантуючи банку повернення валюти за тим же курсом, за яким вона була прийнята у банку. Тому курс зворотної операції повинен регулюватися ринковими форвардним контрактом.
За задумом Національного банку, форвардні і ф'ючерсні ринки повинні заробити на фондових біржах. "Ми розглядаємо можливість надати біржам ліцензію на проведення валютних операцій за ф'ючерсними контрактами, які будуть підкріплені реальними договорами про поставки товару або виконання послуги. Такими договорами будуть депозитні й кредитні угоди, а також імпортні й експортні контракти. Планується ввести мінімальний поріг входу на цей ринок, який буде виражатися в сумі контракту", - сказало високопоставлене джерело в Нацбанку. За його словами, НБУ має намір ввести жорсткі обмеження, щоб не допустити на ринок спекулянтів, які зможуть маніпулювати цінами за допомогою схемних операцій (фіктивних контрактів).
Нагадаємо, що неодноразові спроби ввести на ринок такі інструменти вже робилися. У 2003 р. на одній з українських бірж була впроваджена система торгівлі розрахунковими (безпоставковими) ф'ючерсними контрактами на курс гривня / іноземна валюта. Однак ринок цим інструментом фактично не скористався. Потім три роки тому дві біржі - УМВБ і ПФТС - готувалися зробити свої пропозиції щодо запуску ринку форвардних контрактів. Однак у зв'язку з тим, що за Володимира Стельмаха хеджування валютних ризиків вважалося абсолютним злом, проект так і не запрацював.
"Зараз в Нацбанк прийшли професійні банкіри, які зсередини розуміють, як працюють кредитно-фінансові механізми. Вони знають, що в пасивах банків дуже багато валюти (близько $51 млрд), яку треба зробити ресурсом для кредитування економіки. Тому є всі підстави очікувати, що система валютного свопіювання стане діючим механізмом", - говорить член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Анатолій Гулей.
За даними учасників ринку, сьогодні потенційними кандидатами на запуск ринку валютних контрактів є ПФТС і Українська біржа.
Втім, одного бажання банкірів і фондовиків для появи свопів, форвардів і ф'ючерсів мало. Необхідні зміни у валютному законодавстві та коригування нормативних актів Держкомісії з цінних паперів. Заступник голови НБУ Ігор Соркін стверджує, що така робота зараз ведеться з народними депутатами, урядом і адміністрацією президента в рамках нової версії законопроекту про валютне регулювання та контроль.
"Нова команда працює дуже злагоджено. Хтось відповідає за роботу з АП, хтось веде діалог з урядом, хтось - з депутатами. Якщо вони (Нацбанк і парламент) зможуть розробити якісне законодавче забезпечення - ринок дійсно можна запустити досить швидко. У результаті ми отримаємо ефективний інструмент хеджування валютних ризиків", - говорить голова правління одного з найбільших банків з іноземним капіталом. - Головне, щоб НБУ зробив доступ до валютних свопів рівним для всіх учасників фінансового ринку. Тому що якщо це буде вибірковий механізм, як у випадку з рефінансуванням в 2008-2009 рр., то користі ринку він не принесе, а стане черговою основою для спекуляцій".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас