Київське правосуддя віддається донецьким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київське правосуддя віддається донецьким

Казна та Політика
511
Вчора відбулося чергове засідання Ради суддів господарських судів (РСГС), найцікавішим питанням якого несподівано стали кадрові призначення на адміністративні посади в системі господарських судів. Суть цієї несподіванки полягає в тому, що у самій судовій системі всі вже змирилися і зжилися з новими правилами гри, які впровадила в роботу судів нинішня влада. У тому числі судді змирилися і з наслідками, що виникають із впровадження цих правил гри: всі ключові важелі впливу на судову систему зосереджені нині в руках вузької групи людей при владі - спробуй тут не погодься з їхніми діями.
Тому в суддівському світі не викликають відкритого або агресивного протесту ті реалії, які сьогодні супроводжують, в тому числі, і процедуру призначення і звільнення керівників судів. Мова йде, перш за все, про те, що логіку та мотивацію тих чи інших кадрових рішень можуть знати і розуміти тільки лічені особи. Простим українським громадянам доводиться задовольнятися лише загальними знаннями, що в цій країні просто так ніколи нічого не робиться, особливо на такому державному рівні.
Як наслідок люди, які в останні місяці рутинно і відповідно до закону займають керівні посади в органах правосуддя, вже перестали викликати питання: хто, куди, чому і навіщо? Головне, що такий стан справ не викликає спротиву у самій судовій системі і у суспільства в цілому. А коли так, то це правильний стан речей - нічого не вдієш.
Учора ж на засіданні РСГС всю цю рутинність пожвавило прізвище кандидата на посаду заступника голови Госпсуду Києва - ймовірно, базового суду для всієї судової госпвертикалі. Мова йде про Вікторію Джарти, яка стала суддею цього суду всього лише рік тому, практично відразу після того, як Віктор Янукович зафіксував свою перемогу на президентських виборах. До цього пані Джарти працювала два роки суддею Господарського суду Донецької області, на чому її суддівський стаж, власне, і вичерпується.
Почалося все з того, що члени РСГС внесли прізвище цієї судді до кадрового резерву на посаду заступника голови Госпсуду Києва. Після цього з'ясувалося, що у решти п'яти претендентів, які набагато раніше були зараховані в цей резерв, несподівано з'явилися поважні причини особистого та сімейного характеру, що змусили їх відмовитися від претензій на цю посаду.
До речі, в історії РСГС не так давно вже був схожий випадок, і саме в Госпсуді Києва. Коли екс-глава Госпсуду Донецької області Артур Ємельянов перейшов до Госпсуду Києва і заявив про намір стати там головою, два інші претенденти - діючі заступник голови цього суду Едуард Шевченко і Лариса Іванова - також написали відмову від претензій на дане крісло. При цьому про ділові й особистісні якості Ємельянова неодноразово і високо відгукувався нинішній глава Вищого госпсуду Віктор Татьков - раніше він був головою Донецького апеляційного госпсуду, на якому процесуально замикається Госпсуд Донецької області.
Як би там не було, першим слово на засіданні РСГС отримав саме Артур Ємельянов - його завданням було обґрунтувати, чому Вікторія Джарти є ідеальним претендентом на посаду заступника їхнього ж суду. Ємельянов підкреслив, що суддівський стаж не завжди має визначальне значення у таких питаннях: сам Артур Ємельянов став головою суду, пропрацювавши суддею лише три з половиною роки. При цьому він зазначив, що пані Джарти фактично виросла на його очах і він у ній повністю впевнений. Після цієї фрази інші похвали наводити, напевно, вже зайве. Хіба що варто сказати про зауваження Артура Ємельянова, що кандидат і без посади сьогодні вже проявила свої лідерські якості в Госпсуді Києва.
Коли настав час ставити питання Вікторії Джарти, члени РСГС трохи забарилися - виникла невизначена пауза. Виручив голова Ради Олександр Удовиченко, який запитав про основні організаційні та інші проблеми Госпсуду Києва. І це, до речі, виглядало не зовсім справедливо, оскільки тому ж Артуру Ємельянову при переведенні з Донецька до Києва не було поставлено взагалі жодного запитання, у тому числі - і згаданого вище.
У своїй відповіді Джарти переважно робила наголос на тому, що буде всіма силами вирішувати завдання відповідно до того, як їх сформулює і поставить голова суду. Вона також підкреслила, що знає, як налагодити роботу апарату суду, який їй буде довірений в рамках нових обов'язків.
Ну і на завершення всіх цих подій Олександр Удовиченко відзначив, що остаточне рішення щодо нової посади Вікторії Джарти залишається за Вищою радою юстиції (ВРЮ). "Але, слава Богу, жодного нашого подання ВРЮ ще не відхилив", - сказав Удовиченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас