Цінове свавілля в Білорусі набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінове свавілля в Білорусі набирає обертів

Валюта
2783
Хаос на білоруському валютному ринку призвів до різкого зростання цін у країні. Експерти прогнозують збільшення інфляції цього року до рекордних 17 відсотків. У результаті білоруси не зможуть дозволити собі багато імпортних товарів, а рівень їх життя може суттєво знизитися.
Ціни в Білорусі ростуть практично на все. Слідом за березневим різким подорожчанням бензину, яке в середньому становило 15 відсотків, у квітні в Мінську подорожчав проїзд у громадському транспорті та зросли ціни на проїзд в електричках. З 14 квітня піднялися ціни на скраплений газ - на 15 відсотків для комунально-побутового споживання та на 30 відсотків для автотранспорту.
Лише за поточний місяць у країні подорожчали горілка і сигарети, канцтовари та продукти харчування. Так, за даними Національного статистичного комітету, з початку квітня майже на 10 відсотків підвищилася вартість рослинної олії та круп, на 5 відсотків - ціни буряків, на 4 відсотки - ціни на картоплю. Як зізнається пенсіонерка Ольга Тимофіївна, "життя стає важчим, і на гаманцях малозабезпечених категорій громадян це відчувається в першу чергу".
Подорожчання товарів і послуг в білоруському уряді пояснюють підвищенням цінових тарифів на ввезені сировинні і паливно-енергетичні ресурси, збільшенням цін на світовому ринку продовольства і ціновою лібералізацією. У той же час міністр економіки Микола Снопков заспокоює, що на найважливіші соціально значущі продовольчі товари, що визначають життєвий рівень населення, здійснюється державне цінове регулювання.
За словами міністра, державне цінове регулювання зберігається на молоко і молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, хліб і хлібобулочні вироби, причому рівень цін на них нижчий, ніж, наприклад, в сусідніх регіонах Росії.
Однак незалежні експерти безпосередньо пов'язують білоруську інфляцію з ситуацією на валютному ринку країни. Адже за офіційним курсом Національного банку купити валюту в Білорусі практично неможливо, і тепер у різних сегментах економіки виникають альтернативні ринкові курси. За ним розрахункова вартість долара і євро на 30-60 відсотків вища, ніж за оцінкою держави. Услід за зростанням ринкового курсу валюти дорожчають і товари. А ось купівельна спроможність населення падає.
За словами незалежного економіста Леоніда Злотникова, ситуація, що виникла в білоруській економіці, зумовлена перекосом у зовнішньоторговельному балансі. Білорусь тривалий час більше купувала товарів, ніж продавала. Тепер же, як зазначає економіст, відбувається приведення споживання товарів білорусами у відповідність з можливостями економіки. Цей процес розпочався і, якщо припливу валюти не буде, він може тривати, поки рівень життя в країні не понизиться відсотків на 15-20, вважає Злотников.
Економіст Дослідницького центру Інституту приватизації і менеджменту Дмитро Крук конкретизує, що за розрахунками його організації, інфляція в Білорусі в 2011 році може перевищити 17 відсотків. Як вважає Дмитро Крук, вибіркова девальвація, що виникла внаслідок множинності обмінних курсів, буде в першу чергу "бити" по споживчому і по інвестиційному імпорту.
Ціни на білоруські товари, на погляд економіста, будуть зростати повільніше, ніж на товари, завезені з-за кордону. Таким чином, вітчизняна продукція може виявитися для громадян країни більш привабливою, ніж імпортна, що, безумовно, вигідно білоруському уряду. Але чи вигідно це самим білорусам?
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас