Ъ: Банки не втримали прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Банки не втримали прибуток

Валюта
620
Банки не змогли підтримати рівень прибутковості перших двох місяців цього року та в березні знову, як у попередні два роки, показали збитки, закінчивши I квартал з втратою 210 млн грн. Причиною такого негативного результату стало незвично різкий ріст резервів та адміністративних витрат.
Несподівані березневі збитки банківської системи зіпсували їй звітність I кварталу, який банки сумарно закінчили з мінусом у 210 млн грн, повідомили вчора в Нацбанку. Якщо в перші місяці року банки вперше за два роки кризи показали прибуток розміром 205,8 млн грн, то вже в березні їх збиток склав 416,6 млн грн. Доходи банків у порівнянні з I кварталом 2010 року зросли на 5,5% (до 34,4 млрд грн), витрати скоротилися на 6,6% (до 34,6 млрд грн).
Збитки були викликані різким підвищенням резервування та адміністративних витрат. У березні відрахування в резерви виявилися на 971 млн грн більшими за середній показник попередніх двох місяців, адміністративні витрати - на 555 млн грн. Інші статті доходів і витрат банків були приблизно збалансовані: відсоткові доходи були вищими за середній показник на 282 млн грн, відсоткові витрати - на 146 млн грн. Банки тільки почали оприлюднення своєї звітності за I квартал, тому невідомо, які саме установи зазнали найбільших збитків. Але за підсумками 2010 року найбільші збитки були у Родовід Банку (4,26 млрд грн), банку "Форум" (3,28 млрд грн) і УкрСиббанку (3,14 млрд грн).
Банкіри здивовані зростанням адміністративних витрат, оскільки дотримуються політики жорсткої економії. "Усі банки намагаються урізати витрати. Зарплати не ростуть, персонал скорочується. Можливо, банки віднесли на витрати в березні ті витрати, які вони планували у попередні два місяці", - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. "За моєю інформацією, більшість банків продовжують заощаджувати, скорочують витрати і персонал. Єдине можливе пояснення: перед набуттям чинності ряду статей Податкового кодексу банки стали переводити в штат тих співробітників, які раніше працювали позаштатно", - говорить директор рекрутингового агентства Action Group Дмитро Клим.
Нарощування резервів в останньому місяці кварталу експерти називають логічним. "Відрахування в резерви - це дуже гнучка стаття витрат банків, і установи можуть довільно розподіляти суми помісячно. Деякі банки проводять ретельний аналіз якості активів ближче до кінця кварталу і дораховують необхідні суми в останній місяць", - пояснює аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. А старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк припускає, що збиток банківської системи в березні могли сформувати лише два-три проблемні банки, яких готували до чергових хвиль рекапіталізації - Кабмін вирішив докапіталізувати Укргазбанк на 4,3 млрд грн, а Родовід Банк - на 3,95 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас