Світ і боргові проблеми США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ і боргові проблеми США

Казна та Політика
1602
З часів батьків-засновників американські лідери свято вірили в особливий шлях США, унікальної країни з унікальною місією. І до сьогоднішнього дня віра не втрачає сили. США дійсно унікальним чином добилися того, що їх внутрішньоекономічні проблеми представляють загрозу світовій економіці. Дана загроза була озвучена агентством Standard & Poor, яке в понеділок змінило прогноз на кредитний рейтинг США на "негативний" - іншими словами, агентство пригрозило знизити традиційний для США рейтинг ААА.
Зміни даного рейтингу мають довгограючі наслідки. Ні, це не означає, що Штати перебувають на межі кризи, але весь світ не може продовжувати жити, не помічаючи слона в посудній лавці. Ми пережили розвиток кризи в Європі, занепокоєння з приводу фінансової стабільності в Японії, а це вже самі по собі проблеми, які лякають. Але, коли справа доходить до страшних розвитків подій, США попереду планети всієї.
І це не тому, що борг США є найбільшим у світі, адже борг японського уряду в два рази більше по відношенню до ВВП, а в зв'язку з тим, яку важливу роль відіграє країна на світовій економічній арені. Криза в Португалії може змусити світові ринки напружитися, криза у великій європейській країні, наприклад, в Іспанії, може трохи дестабілізувати ринки. Але американський борг може призвести до краху світової економіки. Ось що я маю на увазі:
США є не тільки найбільшою світовою економікою, а й володіє загальновизнаною світовою валютою. Майже вся фінансова система світу тримається на американській економіці. Її ринки є найбільш ліквідними. Долар є головною валютою заощаджень та будь-яких торгових операцій по всьому світу.
Китай і Японія зберігають своє національне багатство здебільшого в доларах. Коли інвестори нервують, то звертаються до своїх активів в американській валюті. Завжди було відчуття, що США залишаються найспокійнішою економічною гаванню в світі. Фінансове благополуччя погіршується, а відчуття залишається. Незважаючи на те, що у Штатах за останні кілька років неймовірно зріс дефіцит бюджету і суверенний борг, країні вдавалося позичати гроші під дивно низький відсоток. Іншими словами, США по повній користуються своєю економічною унікальністю.
Тепер давайте уявимо, що може гіпотетично трапитися, якщо дане сприйняття країни раптом зміниться.
Цінні папери Мінфіну США стануть більш ризикованими, і відповідно, менш привабливими. Відсоткова ставка в країні підвищиться, що не тільки ускладнить уряду фінансування дефіциту та боргу, а й підвищить відсоткові ставки на кредити повсюдно, сповільнюючи інвестиції і споживання. Долар послабшає, підірве вартість заощаджень по всьому світу і наблизиться день, коли долар перестане бути світовою валютою. Всі ці фактори вже є сильними дестабілізаторами. Швидше за все, це призведе до уповільнення темпів зростання провідної світової економіки, погіршення рівня життя американців, а далі сповільнить темп зростання світової економіки.
Але великим питанням є - хто зможе посісти місце Америки? США є країною-стандартом, за якою розраховуються ризики на фінансових ринках. Якщо Штати не є достатньо надійними, то хто ж тоді? Валюта і ринки якої країни зможуть вміщати в себе світові багатства, якщо США не впорається? Ось як у вівторок описав ситуацію Мохаммед Ель-Еріан, глава компанії PIMCO, у своєму блозі на сайті Financial Times: "Світ сприймає Америку, як джерело "всесвітніх громадських благ", що включає в себе найбільш ліквідні фондові ринки, забезпечення валюти, і стандарт "відсутності ризиків". Жодна країна не може і не хоче брати на себе ці функції, що може призвести до світових втрат ефективності і більш високого ризику економічної та фінансової роздробленості. Настав час США поліпшити систему контролю над своїм бюджетним майбутнім. І для збереження американського суспільства, і для світового спокою.
Незважаючи на неймовірно небезпечну ситуацію для всього світу, унікальна роль Штатів у світовій економіці дозволяє також розраховувати на унікальну захист. В теорії, рейтинг S&P показує лише, що США не єдина країна, яка повинна привести в порядок свої фінанси, якщо не хоче піти слідом за Грецією, Іспанією і Японією. Але ринки вказали нам зовсім на інше. Державні цінні папери відразу впали в ціні, що означає, що інвестори почали активно їх продавати, але потім різко відновилися у вартості. Що це означало, запитаєте ви? Рейтинг S&P не тільки не налякав інвесторів, а й змусив їх скуповувати облігації. А особливої ​​реакції від власників великих пакетів облігацій не було. "Ми продовжуємо вірити в те, що цінні папери мінфіну США є для нас привабливими", - сказав японський міністр фінансів Йошихіко Нода.
Звучить шалено? Не зовсім. Всьому світу вигідна стабільність в американській економіці, а цього вже досить, щоб не допустити її краху. І це повертає нас до пункту про те, що США посідають унікальну позицію в світі. Не маючи конкурентів, Америка отримує особливе ставлення до себе з боку світової спільноти. На мій погляд, вищі посадові особи США завжди розраховували саме на це - унікальність країни настільки очевидна, що їй не загрожують небезпеки інших країн. Чиновники саме так і діяли. Сполучені Штати Америки є єдиною розвиненою країною, в якої немає розробленого плану з контролю дефіциту та внутрішнього боргу. В Японії теж немає, але після руйнівного землетрусу і цунамі, їй багато чого прощається.
Іншими словами, США продовжують діяти, ніби вони є компанією GM або AIG і занадто великі, щоб обрушитися. Але чи так це насправді? Американська унікальність може дати Вашингтону унікальний шанс поправити фінансове становище, не проходячи через усі труднощі, з якими зіткнулися інші країни. А що буде, якщо США не впораються? Чи може світова економіка уникнути краху? Ось це дійсно буде унікальною подією.
Майкл Шуман
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас