Золото як порятунок від нової кризи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото як порятунок від нової кризи?

Банківські метали
2997
Мінус "золотих" депозитів такий же, як і класичних вкладів: під час кризи забрати "металевий" внесок буде так само складно, як і "паперовий". Навіть складніше, бо депозити в дорогоцінних металах не захищені Фондом гарантування вкладів.
Нестабільна ситуація в Північній Африці і на Близькому Сході, боргова криза в ЄС, падіння обсягів експорту в Китаї, природні та техногенні катаклізми в Японії - таке відчуття, що календар майя повинен обірватися не у 2012 році, а вже зараз.
Безрадісні події не можуть не позначитися на світовій економіці. Фондові майданчики демонструють зниження. Не оминула ця тенденція і український фондовий ринок.
Хоча Лівії належить лише 3% світових запасів нафти, це найбільший показник в Африці. Обсяги поставок сировини, еквівалентні лівійським, цілком можуть перекрити інші країни, що входять в ОПЕК. Тим не менш, нафта марки brent з грудня 2010 року подорожчала з 90 доларів за барель до 120 доларів за барель.
Винен не тільки конфлікт у Лівії - триває активне "друкування" грошей провідними фінансовими інститутами. Так, ФРС випускає 65 мільярдів доларів на місяць до липня 2011 року. ЄЦБ проводить емісію євро для наповнення стабілізаційного фонду ЄС у боротьбі з бюджетними дефіцитами Греції, Іспанії та Португалії.
Центробанк Китаю також змушений проводити емісію на підтримку курсу юаня, а Банк Японії - на подолання наслідків землетрусів. Девальвація валют, перш за все долара, триває, що спричиняє подальше подорожчання нафти, продуктів і золота.
Песимістичний сценарій свідчить: Україну, як і інші країни, чекає нова криза. Через високий зовнішній борг - 82% ВВП - і сповільнення економічного росту Україна зайняла шосте місце у рейтингу держав, найбільш схильних до ризику дефолту. Чи можна у такій ситуації вберегти свої активи від знецінення?
Відносно спокійною "гаванню" для грошей в умовах нестабільності є золото. Справді, на тлі проблем у світовій економіці цей дорогоцінний метал демонструє позитивну динаміку. Зараз ціни на золото близькі до рекордного рівня - 1 480 доларів за унцію.
Під час кризи інвестори розглядають даний ресурс як більш надійну альтернативу нестабільним валютам і схильним до серйозних коливань акціям компаній.
У 2010 році ціни на золото підтримала криза в єврозоні, в 2011 році - подорожчання нафти. Золото купують не тільки інвестори, а й країни-експортери вуглеводнів, які таким чином диверсифікують накопичення, отримані від продажу нафти. Експерти прогнозують зростання цін на золото до 1 600 доларів за унцію до кінця 2011 року.
Виникає питання: як пересічному українцеві заробити на інвестиціях у золото? Здавалося б, все просто: купити злиток і покласти його на зберігання у комірку в надійному банку або глибше закопати на дачній ділянці. На перший погляд, нескладно, спокійно і досить вигідно. Насправді ж золоті злитки мають низку мінусів.
По-перше - дорога оренда комірки, якщо закопування видається неестетичним.
По-друге - ціна зливків в Україні на кілька відсотків вища, ніж вартість золота на Лондонській біржі. Річ у тім, що банківські злитки фізично завозяться в Україну з-за кордону, і їх ціна включає націнку за виготовлення і транспортування.
По-третє, покупець платить 1% від вартості зливка до Пенсійного фонду та маржу банку при купівлі-продажі золота. Оскільки метал дорожчає порівняно повільно, то й інвестиції у нього повинні бути довгостроковими, на кілька років.
Крім зливків, кошти в золото можна вкласти шляхом придбання інвестиційних монет Нацбанку України або інших держав. Ціни на поширені інвестиційні монети на кшталт австрійської монети "Віденська філармонія" номіналом від 1,5 євро до 100 тисяч євро пов'язані з ціною на метал, з якого вони зроблені.
З іншого боку, вартість монет може істотно відрізнятися залежно від тиражу, тематики, якості виконання. Вартість рідкісних, так званих колекційних монет перевищує вартість металу в рази і може рости, як росте вартість творів мистецтва.
Мінус інвестування в монети у тому, що в короткостроковій і середньостроковій перспективах монету, як правило, складно продати за ті гроші, за які вона була куплена. Це, до речі, і проблема золотих зливків. Золото, як і автомобіль із салону, наступного дня взагалі неможливо продати за ті ж гроші.
У випадку з рідкісними колекційними монетами програти ще простіше, адже їх вартість набагато вища за вартість металу, з яких вони зроблені. Тож аби заробити, треба добре орієнтуватися в нумізматиці і бути близьким до нумізматичних кіл.
Крім придбання зливків чи монет, інвестор може оформити "золотий" депозит у банку. Можна або купувати золоті зливки, вносячи гроші на їх придбання банком, або вкладати кошти готівкою у віртуальні внески, які прив'язуються до курсу золота.
Крім того, деякі банки пропонують відкриття поточного рахунка в золоті з оперативним доступом до вкладу або до його частини. Як правило, депозити у золоті приносять скромніший дохід порівняно з аналогічними депозитами у валюті. Річні ставки за "золотими внесками" зараз не перевищують 3-4% річних.
Депозити і поточні рахунки у золоті будуть цікавими для тих, хто планує зберегти свої заощадження від інфляції і при цьому хоче "погратися" в інвестора на ринку золота.
Мінус "золотих" депозитів такий же, як і класичних вкладів: з настанням кризи забрати "металевий" внесок буде так само складно, як і "паперовий". Мабуть, навіть складніше, бо депозити в дорогоцінних металах не захищені Фондом гарантування вкладів. Цей вид інвестування у золото в період нестабільності підходить найменше.
Українська фондова біржа, поряд з багатьма інвесторами, зацікавлена розвинути ринок золота і активно працює над тим, щоб на своєму торговому майданчику запустити торги ф'ючерсами на золото з прив'язкою до цін на Лондонській біржі.
На жаль, поки що ця ідея не подолала і першого, але, як показує практика, найбільш складного і нещадного етапу - підводних каменів вітчизняного законодавства.
Таким чином, плануючи інвестиції в золото, потрібно пам'ятати, що будь-які вкладення у благородні метали - довгострокові, на кілька років. Гроші, вкладені у золото, з самого початку повинні сприйматися як "зайві", а більшість потреб - власне житло, автомобіль, освіта - вже повинні бути задоволеними.
Андрій Попов
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас