Наскільки ризикованою є глобальна економіка? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки ризикованою є глобальна економіка?

Казна та Політика
1297
По закінченні трьох років глобальної фінансової кризи глобальна економіка продовжує приводити нас в сум'яття - і тому є вагомі причини.
Чи варто нам заспокоїтися, прийнявши до уваги поступове поліпшення ситуації в розвинених країнах і тверде економічне зростання в країнах з економікою, що розвивається? Чи ж нам потрібно шукати притулку від високих цін на нафту, а також геополітичних потрясінь на Близькому Сході і непевної ситуації на атомних станціях в Японії, яка є третьою за величиною економікою в світі?
Багато хто схиляється до першого, найбільш обнадійливого погляду на ситуацію у світі. Після подолання гіршої серед глобальних фінансових криз, що з сталися в історії людства, і як результат високого ризику глобальної депресії, вони починають відчувати наснагу завдяки відчуттю спокою, яке поділяють все більше людей у світі, якщо не впевненості.
Такий погляд на події заснований на багатошвідкісній динаміці економічного зростання, при якій відновлюються і здорові сегменти світової економіки поступово витягають відстаючих. До їх числа входять високо прибуткові транснаціональні компанії, які зараз здійснюють інвестиції та наймають працівників по всьому світу, врятовані банки в різних країнах, які поступово повертають видані їм надзвичайні кредити, зростаючий середній і вищий клас у країнах, що розвиваються, який купує все більше товарів та послуг, більш здоровий приватний сектор, який виплачує все більше податків і таким чином пом'якшує тиск на державні бюджети, а також Німеччина, головна економіка Європи, яка починає пожинати плоди зусиль декількох років, витрачених на реструктуризацію економіки.
Велика частина, хоча і не всі із зібраних останнім часом даних свідчить на користь такої глобальної точки зору. Насправді, світ став на шлях поступового економічного відновлення, хоча відновлення нерівне і йде не таким енергійним чином, як це можна було б припустити виходячи з історичних аналогій. Якщо продовжити рух цим шляхом, то відновлення створить рушійну силу, яка буде збільшуватися як у масштабі, так і за силою впливу.
Але це "якщо" дає право на існування другої, менш прикрашеної точки зору, яка також побутує в світі - точки зору, що полягає в тому, що нам треба турбуватися про перспективу зниження економічного зростання і зростання інфляції. І хоча ці перешкоди ще недостатньо серйозні, щоб зіштовхнути з рейок триваюче відновлення, в той же час тільки дурень не помітить цього. Я пропоную розглянути чотири основні проблеми в порядку їх невідкладності і значущості, які можуть вплинути на добробут світової економіки, причому вони стають все більш важливими і все більш загрозливими за своїм характером.
Перша і найголовніша, весь світ ще не впорався з економічними наслідками заворушень на Близькому Сході і трагедії в Японії. І хоча ці події вже тривають кілька тижнів, а то й місяців, вони ще не встигли надати повною мірою свій руйнівний вплив на глобальну економіку. Таке нечасто трапляється, коли світ стикається з стагфляційними ризиками, спричиненими одночасним наявністю зниженого попиту та зниженої пропозиції. Ще більш рідкісною є ситуація, коли на цьому тлі одночасно відбуваються дві окремі події, які сприяють такому результату. Але саме це відбувається зараз.
Заворушення на Близькому Сході підштовхнули ціни на нафту вгору, і це з'їдає купівельну спроможність споживачів, одночасно сприяючи підйому цін на фактори виробництва для багатьох виробників. При цьому японська трайфекта катастроф - найсильніший землетрус, руйнівне цунамі ядерна катастрофа - спустошили впевненість споживачів і призвели до порушення функціонування міждержавних виробничих ланцюжків (особливо в секторі високих технологій і виробництві автомобілів).
Другий глобальний ризик породжує Європа, де дуже сильні економічні показники Німеччини збіглися з борговими кризами в периферійних країнах Європейського Союзу. Так, минулого тижня Португалія приєдналася до Греції та Ірландії в їхніх пошуках державних програм допомоги, які дозволять уникнути їй дефолту, в результаті якого може впасти вся європейська банківська система. В обмін на невідкладні позики, всі три країни змушені погодитися на прийняття заходів жорсткої економії. При цьому, незважаючи на те що ці заходи приносять значне страждання суспільству, такий підхід, мабуть, не зробить відчутного впливу на їх величезні і все більш зростаючі борги.
Тим часом, у Сполучених Штатах знову погіршується ситуація в житловому секторі - що є третім великим глобальним ризиком. І хоча ціни на житло вже падають не так швидко, все ще не відбулося якогось значного їх відновлення. Насправді, в деяких областях, ці ціни знову відчувають понижувальний тиск, і ситуація може ще більше погіршитися, якщо пропозиція, що цілком можливо, іпотечного фінансування знизиться і такі кредити стануть більш дорогими.
Оскільки ситуація в сфері житлової нерухомості є важливою рушійною силою, що визначає споживчу поведінку, будь-яке подальше падіння цін на будинки висушить впевненість споживачів і знизить споживчі витрати. Це також ускладнить переїзди для жителів Америки в певних частинах країни, що ще більше погіршить довгострокові проблеми з безробіттям.
І, нарешті, на горизонті намалювалися все більш явні бюджетні труднощі в США, які є найбільшою економікою у світі і які надають суспільні блага, що визначає здорове функціонування всієї світової економіки. Після того як США агресивним чином збільшили витрати, щоб не допустити депресії, їм тепер потрібно провести переконливу консолідацію бюджету і зробити це в середньостроковому проміжку часу. При цьому як федеральному уряду, так і ФРС США необхідно буде зробити складні вибори, обачно реалізувати їх і потім впоратися з поки невизначеними результатами такої діяльності.
Чим довше США відкладають "судний день", тим вищий ризик для становища долара у світі як основної резервної валюти, а також для привабливості державних облігацій США в ролі фінансового орієнтира, який справді не містить ризиків.
В минулому світу вже доводилося змінювати свого постачальника глобальних суспільних благ. Останній раз це траплялося після закінчення другої світової війни, коли зміцнілі США замінили розорену війною Великобританію. На противагу тій ситуації, зараз немає країни, яка зможе і захоче взяти на себе цю роль, в тому випадку якщо США не зуміють взяти ситуацію під контроль.
Перераховані ризики є суттєвими і вагомими, і важливість кожного з них для світової економіки збільшується. На щастя, жоден з них ще не має сили, здатної трансформувати глобальну економіку. А всі разом вони ще не набрали руйнівну критичну масу. Але вже не можна сказати, що глобальна економіка перебуває в безпечній зоні. Навпаки, вона вплуталася у двобій між творчими і руйнівними силами, і в цьому поєдинку вона вже не може собі дозволити хоча б незначне посилення останньої з них.
Микола Жданович
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас