УКАБ: Україна не готова до широкого застосування форвардних закупівель зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКАБ: Україна не готова до широкого застосування форвардних закупівель зерна

Аграрний ринок
223
Ситуація в агропромисловому комплексі не дозволяє сподіватися на широке застосування форвардних операцій із зерном. Про це сказав генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Володимир Лапа в ході проведення круглого столу "Чи готові трейдери брати участь у фінансуванні виробництва зерна в Україні?", повідомила прес-служба асоціації.
Серед основних перешкод для збільшення застосування форвардних угод, на думку фахівця, є низька культура виконання контрактних зобов'язань, відсутність дієвої системи страхування, а також ризики значних цінових коливань на ринках ресурсів та аграрної продукції.
"Як наслідок, покупці зерна з форвардом намагаються забезпечити додаткові гарантії постачання зерна в умовах форвардних контрактів, що робить їх непривабливим для аграріїв", - відзначає Лапа. За його словами, система страхування тільки на етапі становлення, зокрема на ринок виводяться першими стандартизовані страхові продукти, але в умовах аморфності державної політики в цій сфері, їх вартість занадто висока для аграріїв, що також робить непривабливою реалізацію зерна за форвардом.
Не менш суттєвою проблемою, на думку експертів УКАБ, є цінова динаміка на ринках ресурсів і готової продукції. Зокрема, в серпні-вересні 2010 року ціни на продовольчу пшеницю становили 1400-1500 грн/т. Це означає, наприклад, що в разі реалізації норм законопроекту 8163 в чинній редакції, селянам за співпраці з трейдерами необхідно було б продавати пшеницю врожаю 2011 року за біржовими цінами до початку вегетації, тобто за ціною 1400-1500 грн/т за умови, що собівартість виробництва в багатьох випадках перевищує цю межу. "Як це не парадоксально, програти від такого форварда можуть в першу чергу сільгоспвиробники, які самі не мають навичок експортної торгівлі, через те, що ціна фіксується до початку вегетації, а ресурси продовжують дорожчати й далі" - вважає Лапа.
Експерт також додав, що зазначені фактори позначаються на діяльності як приватних, так і державних компаній. Підтвердженням тому є інформація про обсяги державних форвардних закупівель в 2011 році. За наявності в Україні понад 15 тис. сільгосппідприємств та 40 тис. фермерських господарств укладено 500 контрактів, і це стосується всіх культур. "Приватні та державні трейдери в одному човні - без створення належних умов законодавчий примус до форварда не принесе очікуваних результатів, створивши замість того додаткові ризики для аграріїв", - підкреслив Лапа.
Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Микола Азаров під час вчорашнього засідання Кабінету міністрів відзначив незадовільну роботу Аграрного фонду України щодо здійснення форвардних закупівель зерна майбутнього врожаю.
Прем'єр нагадав, що ще в лютому Аграрному фонду було перераховано 1,5 млрд. грн. на проведення форвардних закупівель. Однак до теперішнього часу, відзначив Азаров, фонд використовував лише половину цієї суми.
Нагадаємо, 16 лютого прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Аграрному фонду розпочати форвардні закупівлі зерна. Уряд виділив для форвардних закупівель 5 млрд. грн.
Аграрний фонд України планує законтрактувати 800-850 тис. тонн пшениці і 100 тис. тонн озимого жита за форвардними контрактами.
Крім того, Аграрний фонд має намір законтрактувати по форварду близько 150-200 тис. тонн цукру з цукрового буряка.
Також за форвардом буде закуповуватися гречка, вершкове масло і сухе молоко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас