Вино вимагає грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вино вимагає грошей

Аграрний ринок
417
Сьогодні на засіданні Кабінету міністрів має вирішитись доля законопроекту, яким підвищується розмір ставки збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства з 1% до 1,5%.
З січня минулого року були внесені поправки в закон про 1%-й збір. Так, платниками цього збору є суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують не тільки в оптово-роздрібній торговельній мережі, але тепер і мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.
У новій версії закону уточнюється, хто саме і в яких випадках є платником збору. Так, виробники алкогольних напоїв та пива платять збір лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. У разі постачання такої продукції суб'єктам оптової та роздрібної торгівлі власного виробництва, вони не є платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
Об'єктом оподаткування збором є виручка - товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, в тому числі за операціями, які не передбачають оплату у грошовій формі.
Як відзначають автори документа, метою розробки законопроекту є посилення державної підтримки вітчизняних товаровиробників, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішніх ринках.
"Прийняття зазначеного проекту закону забезпечить покращення умов для надання вітчизняним виноградарським, садівничим і хмелярським господарствам державної підтримки на найближчі чотири роки, підвищить їх конкурентоспроможність на внутрішньому і зовнішніх ринках, створить умови для прискореного розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства в Україні, збільшить зайнятість працездатного населення", - запевняють нардепи.
Раніше Верховна Рада вже не підтримала пропозицію підвищити розмір збору до 1,5%.
Як вважає генеральний директор асоціації "Українське бюро винограду і вина" Володимир Демчак, збільшення необхідне, оскільки Україні необхідно збільшувати кількість виноградників і для цього необхідна допомога держави. За розрахунками бюро, вартість посадки одного га виноградників обходиться близько $10 тис.
Однак добрі наміри вітають далеко не всі. Зокрема, головна претензія в учасників ринку до розподілу коштів.
Як наголошується в повідомленні асоціації "Укргорілка", збільшенню рівня відрахувань має передувати всебічний аналіз впливу державних дотацій на розвиток виноградарства. "У період з 2005 по 2009 рр. Надходження до спеціального фонду і фінансування, що виділяється виноградарям, збільшилося вдвічі, при цьому щорічні площі посадки нових виноградників пропорційно скоротилися", - відзначає директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер.
Зокрема, за даними "Укргорілки", в 2008 р. було виділено 243,2 млн. грн. на закладку 5,1 тис. га нових виноградників. У 2009-му - 211,3 млн. грн. "При цьому було посаджено лише 2,7 тис. га виноградників. У перерахунку на один гектар сума компенсації зросла в 1,6 рази, а кількість виноградників істотно зменшилася", - скаржиться Іван Жолнер.
Крім того, він зазначив, що положення даного законопроекту суперечить нормам Податкового кодексу України, згідно з яким збір на розвиток виноградарства встановлений у розмірі 1% до 2014 р. включно.
Директор іншого галузевого об'єднання - Асоціації виноградарів і виноробів України (АВВУ) Сергій Петренко відзначає, що в цілому даний механізм галузі потрібен, однак сьогодні до 1%-го збору є низка питань: абсолютно непрозоре його адміністрування, незрозумілий розподіл відрахувань. За його словами, зараз немає економічного обґрунтування для підвищення даного збору.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас