Банкір: Зростання іпотеки в 2011 році однозначно не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Зростання іпотеки в 2011 році однозначно не буде

Кредит&Депозит
832
Реального зростання іпотеки в 2011 році не буде. Про це в коментарі FINANCE.UA розповів голова правління Юнекс банку Андрій Яцура.
"Прогнози щодо реанімації іпотечного ринку - невтішні. На сьогоднішній день немає ринку, вартість квадратного метра не встановлена. Якщо до кризи вона була невиправдано високою, то зараз вона ще не сформована. Плюс до всього вже не буде видаватися кредит без початкового внеску", - зазначив банкір.
Тому, на його думку, умови залишаться жорсткими, оскільки іпотечний кредит пов'язаний з дуже високим ризиком.
"Коли видається кредит на житло, що будується, то тут з'являється багато непередбачених проблем... із забудовником, якого, в свою чергу, підводять підрядники, генпідрядники, чиновники, можуть виникнути форс-мажорні обставини та ін. В результаті забудовник не має можливості в призначений термін здати об'єкт, відповідно позичальник вчасно не отримує житло. Адже передбачалося, що він отримує нове житло, в яке переїздить протягом 2-3 місяців чи півроку, а старе продає та погашає кредит. Сьогодні всього цього не відбувається", - пояснює Яцура.
Тому, він переконаний, що на сьогоднішній день навіть зниження відсоткової ставки не дасть ніякого ефекту.
"Тому що, яка б не була ставка, але якщо вона множиться на умовний нуль, то в результаті виходить нуль. А сьогодні іпотека в основному ситуативна і кредитуються переважно фізичні особи тільки під ті будинки, будівництво яких фінансується в тому ж банку", - зазначив банкір.
На його думку, іпотечне кредитування, можливо почне відроджуватися в 2012 році, але не раніше.
"Але це будуть тільки паростки, а реального зростання іпотеки, як, наприклад, сьогодні відбувається у споживчому кредитуванні або авто, в 2011 році однозначно не буде", - підкреслив Яцура.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас