А на нас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А на нас

Валюта
1542
За підсумками I кварталу поточного року обсяги транскордонних переказів населення зросли, порівняно з аналогічним періодом минулого року, в середньому по ринку на 35-40%. Про це Бізнесу повідомили опитані банкіри, які оцінили обсяги ринку в $600 млн.
Гормони росту
При цьому у різних банків показники зростання істотно відрізняються. Цікаво, що більшість банків намагаються не афішувати абсолютні обсяги переказів, а наводять лише динаміку показника, в крайньому випадку - кількість переказів.
За словами Ганни Ружинської, начальника управління розвитку та продажу продуктів банку "Фінанси та Кредит", загалом за всіма системами грошових переказів, з якими співпрацює цей банк, у I кварталі нинішнього року було проведено близько 180 тис. операцій.
Це на 56% більше, ніж за аналогічний період 2010 р. У банку "Хрещатик" у I кварталі 2011 р. обсяг міжнародних переказів збільшився, в порівнянні з відповідним періодом 2010 р., на 21%. У січні - березні він заробив на переведенні доходів на 26,3% більше, ніж роком раніше. Значно краща ситуація складалася в російських банках.
"За I квартал 2011 р. "Альфа-Банк" обслужив понад 6 тис. міжнародних переказів більш ніж на $3 млн. Це дозволило йому збільшити обсяги на 55% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року", - повідомила Катерина Вінницька, директор департаменту продуктів фізичних осіб "Альфа-Банку (Україна)". Дочірній банк "Сбербанку Росії відрапортував, що за січень - березень 2011 р. обсяг переказів збільшився у два рази (тобто на 100%), порівняно з аналогічним періодом 2010 р.
За даними банку, вдвічі зріс і дохід від операцій. У іншій фінустанові з російським капіталом державного походження, "ВТБ Банку", обсяг вхідних і вихідних переказів в I кварталі 2011 р. збільшився на 30% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р.
На стільки ж зросли і комісійні доходи банку від переказів. Практика показує, що I квартал року завжди є найгіршим з точки зору обсягів грошових переказів.
Посткризова активізація ринку транскордонних грошових переказів намітилася ще в 2010 р., коли фізичні особи відправили в Україну з-за кордону через міжнародні системи грошових переказів понад $2,6 млрд.
Таким чином, обсяги вхідних транскордонних переказів перевищили показники не тільки кризового 2009 р., але і докризових років. При цьому з України за кордон було відправлено $378 млн, що на 27% більше, ніж у 2009 р. Середній обсяг одного вхідного переказу склав $508, вихідного - $520.
Відзначимо, що в наведеній статистиці враховуються лише грошові перекази через системи, зареєстровані нерезидентами (такі особливості звітності НБУ). У той же час на цьому ринку працюють, як мінімум, дві великі системи, що належать вітчизняним банкам: Privat Money (ПриватБанк) і Avers (банк "Фінанси і Кредит").
Ці платіжні системи активно розвиваються, поступово витісняючи з ринку іноземних операторів. Скажімо, оборот Avers в 2010 р. склав $290 млн, у той час як в 2009 р. - $190 млн.
Орієнтація - північ
Варто зазначити, що з кожним роком все більше грошових переказів в Україну надходить з Росії. Так, у минулому році на цю країну припала половина всього вхідного переказного трафіку. Для порівняння: у 2009 р. цей показник складав ще 45%. Зі збільшенням "російської" частки зменшилися аналогічні показники інших країн-донорів - США, Італії, Іспанії.
Відзначимо, що на 5-е місце вийшла Великобританія, випередивши Португалію. Примітно, що на Росію припадає і велика частина (42%) обсягів вихідних з України грошових переказів. При цьому також спостерігається позитивна динаміка: у 2009 р. туди було відправлено 38% загального обсягу переказів.
Крім Росії, з України гроші часто направляють в країни СНД: Грузію (6%), Вірменію і Узбекистан (по 4,5%). На 5-му місці за часткою вихідного трафіку - США (4%). Географічний перерозподіл призвів до зміни розстановки сил конкретних платіжних систем грошових переказів на ринку. Справа в тому, що залежно від напрямку переказу клієнти вибирають системи, що спеціалізуються на тому чи іншому "коридорі" і надають, відповідно, більш привабливі тарифи.
"У коридорі Україна - СНД клієнти нашого банку для отримання переказів найчастіше користуються системами грошових переказів "Золота Корона", Migom, Anelik; для відправки вибирають "Швидку пошту", "Лідер", Migom, - розповідає Марина Терейковська, директор з комісійних продуктів "ВТБ Банку". - Для переказу коштів в країни далекого зарубіжжя клієнти традиційно використовують MoneyGram (MG) і Western Union (WU)".
Таким чином, не дивно, що за минулий рік відбувся деякий перерозподіл сил серед платіжних систем, через які відправляються грошові перекази без відкриття поточного рахунку. Так, ще на 5 в.п., до 41%, скоротилася частка провідного оператора - Western Union. По 1 в.п. ринкової частки втратили російська система "Юністрім" і американська MoneyGram.
На 2 в.п., до 6%, ринкові позиції посилила російська система Contact. Минулого року помітно активізувалися такі російські системи, як "Бліц" (система Сбербанку Росії) і "Золота Корона". Дочірній Банк Сбербанку Росії 90% усіх відправлених та отриманих переказів здійснив за власною системою переказів "Бліц".
Взагалі, з 22 платіжних систем (зареєстрованих нерезидентами), що надають послуги з переказу коштів в Україні, половина - російського походження. За словами Терейковської, в структурі комісійних доходів "ВТБ Банку", отриманих від грошових переказів, найбільшу частку становлять доходи від переказів у коридорі "Росія - Україна", які, як правило, відбуваються з допомогою російських систем.
Муки вибору
Вибір платіжної системи часто залежить від валюти, в якій здійснюється грошовий переказ. Найчастіше вхідні перекази в Україні здійснюються в доларах. Так, у 2010 р з 5200 тисяч входять переказів майже 62% українські споживачі отримали в американській валюті. На 2-му місці за популярністю - євро (17%), трохи відстає російський рубль (15%). Також в нашу країну іноді переказують канадські долари.
Наприклад, у банку "Хрещатик" найбільш затребуваною системою за операціями в доларах є WU - на неї припадає 39% від загального обсягу переказів у цій валюті. Далі йдуть "Швидка пошта" - 33%, MG - 26% і Anelik - 2%. За переказами в євро лідирує MG, частка якої становить 69%, на 2-му місці "Швидка пошта" - 25% і лише 6% - частка WU.
У банку "Фінанси та Кредит" найбільше переказів здійснюється за допомогою власної системи Avers, частка якої досягає 68% від загального обсягу переказів, що проходять через банк. При цьому частка WU - 23%, а MG - всього 6%. Частка інших систем - 13%. Український "Альфа-Банк" співпрацює лише з двома системами міжнародних грошових переказів - WU і "Юністрім".
Як відзначають у банку, найбільша частина переказів, близько 70%, припадає на систему WU. У той же час у відправників більшою популярністю користується система "Юністрім".
Частка відправлених переказів в рамках цієї системи становить близько 50%, оскільки тарифна політика системи привабливіша для клієнтів. Основний потік переказів через дану систему направляється до Росії.
Агенти 007
Як відомо, міжнародні системи грошових переказів надають свої послуги головним чином через банки (рідше - фінкомпанії), що є агентами. Найбільшу кількість агентських договорів (по 10 шт.) з платіжними системами уклали "ВТБ Банк" і Ощадбанк. За 9 угод - у ПриватБанк і Фольксбанк. Найбільше транскордонних переказів проходить через відділення ПриватБанку.
У 2010 р. частка цього банку на ринку вхідних переказів становила 28%, вихідних - 20%. Цікаво, що 2-е і 3-є місця за обсягом оброблених вхідних переказів ділять "Райффайзен Банк Аваль" і небанківська компанія - Українська фінансова група (УФГ).
Четверту позицію займає "ВТБ Банк", 5-у - Ощадбанк. Всього ж на Топ-5 банків припадає 63% вхідного трафіку. За обсягами відправлених платежів 3-є місце в групі лідерів зайняв Дочірній банк Сбербанку Росії.
Регіоналізм
Банкіри відзначають, що рівень затребуваності послуг грошових переказів залежить від регіону країни. Оскільки суттєва частка вхідних платежів надходить в Україну від трудових мігрантів, найбільший попит на отримання грошових переказів зафіксований у західних областях: Львівській, Тернопільській, Чернівецькій.
У розпал туристичного сезону основним реципієнтом грошових переказів в основному з Росії стає Крим. Що стосується відправлення "грошових посилок", то тут пальму першості утримують промислові регіони (Харківська, Донецька, Дніпропетровська області) і Київ.
Банкіри сходяться на думці, що тенденція до збільшення обсягу ринку грошових переказів, що спостерігалася в I кварталі 2011 р., збережеться до кінця року. Начальник управління розвитку продуктів УкрСиббанку Олександр Гниленко, виходячи зі статистики грошових переказів в 2008-2010 рр., прогнозує зростання ринку в 2011 р. в межах 5-10%.
Ще більше оптимізму проявляє Оксана Павлюк, заступник начальника управління неторгових операцій та комісійних програм банку "Хрещатик": "Кількість клієнтів, які скористалися системами грошових переказів, в 2010 р. зросла на 8% в порівнянні з 2009 р. На поточний рік наш банк запланував збільшення кількості операцій з транскордонним грошових переказів на 35-40%".
Кшиштоф Кужьбік, член правління з роздрібного бізнесу банку "Форум"
- Протягом кількох останніх років простежується активне зростання популярності систем грошових переказів серед клієнтів банку. І як наслідок, у порівнянні з аналогічними періодами минулих років, збільшилася кількість транзакцій і обсяг переказаних коштів.
Так, в I кварталі 2011 р. через пункти обслуговування банку "Форум" було здійснено понад 17 тис. переказів. При цьому кількість відправлених переказів склала 3,5 тис. шт., а виплачених - 13,7 тис. шт. У цілому в доларовому еквіваленті було переказано $7,7 млн, обсяг входять переказів склав $6,0 млн.
При цьому відправлені в Україну грошові перекази виплачувалися в пунктах обслуговування банку через системи Western Union (53%), Contact (18%), MoneyGram (17%) і "Юністрім" (12%).
Що стосується переказів за межі України, то через систему Western Union з пунктів обслуговування банку відправлено 39% всіх вихідних переказів, "Юністрім" - 27%, MoneyGram - 19% і Contact - 15%. За останні роки кількість гравців на українському ринку грошових переказів значно зросла.
Цей сегмент продовжить активно розвиватися в 2011 р. І хоча американські системи переказів Western Union і MoneyGram все ще зберігають високу популярність в Україні, російські системи "Юністрім", Migom, Contact, Anelik та інші можуть серйозно потіснити міжнародних конкурентів з ринку України, а також інших країн СНД.
Марина Терейковська, директор з комісійних продуктів "ВТБ Банку"
- Зараз вже значно менше людей вдаються до різних "сірих" і "чорних" каналів передачі грошей через кордон. Фінансова грамотність населення, в тому числі наших трудових мігрантів, зростає, тому з кожним роком все більше людей приходять в банки.
У той же час, за деякими даними, близько 50% коштів все ще пересилаються через інші (напівлегальні) канали. З нашої точки зору, протягом 2011-2112 рр. розподіл часток систем грошових переказів на українському ринку зміниться.
У цілому як і раніше буде спостерігатися тренд у бік посилення російських систем у зв'язку з подальшим розвитком економічних відносин між Україною і Росією. Значно збільшиться частка системи "Золота Корона", яка має лояльніші тарифи й розгалужену мережу пунктів обслуговування на території Росії.
Деякі системи, що конкурують у коридорах "Росія - Україна" і "СНД - Україна", можуть незначно знизити тарифи на грошові перекази.
Оксана Павлюк, заступник начальника управління неторгових операцій та комісійних програм банку "Хрещатик"
- Я думаю, що потенціал ринку грошових переказів буде зростати, і цього року він складе близько $4 млрд. Припускаю також, що частка готівкового трафіку буде поступово зменшуватися, тому що такий канал пов'язаний з підвищеними ризиками. У той же час відправити переказ, використовуючи міжнародні платіжні системи, зараз можна швидко, дешево і надійно.
Висока конкуренція змушує платіжні системи підвищувати якість обслуговування клієнтів, знижувати тарифи і покращувати інші умови. У зв'язку з цим обсяги грошових переказів будуть тільки зростати.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас