Інтерес до інвестицій в золото не ослабне, впевнені аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтерес до інвестицій в золото не ослабне, впевнені аналітики

Банківські метали
477
Вартість золота неухильно повзе вгору, і магічний, здавалося б, рубіж в 1500 дол за трійську унцію стане, схоже, просто проміжним етапом. Інвестори продовжать розглядати цей благородний метал як "тиху гавань" для своїх активів, впевнені аналітики.
Примітно, що в кінці XX століття трійська унція золота коштувала приблизно 250 дол. Ціна на цей метал за останні десять років різко злетіла вгору і буде ще рости. Справа в тому, що досі по-справжньому великі інвестори в золото практично не вкладалися. Наприклад, провідні американські пенсійні фонди інвестували в нього менше 0,2% своїх капіталів.
І ще один важливий аргумент на користь золота: обсяг глобального ринку акцій становить приблизно 30 трлн євро (42,86 трлн дол), а світового ринку облігацій - близько 65 трлн євро. Обсяг же інвестицій в золоті злитки і монети становить, за оцінкою експертів, поки всього лише близько 0,2 трлн євро. Іншими словами, досі в золото інвестовано набагато менше навіть 1% від обсягу активів у цінних паперах.
Важливо також відзначити, що останнім часом наростають страхи ринкових гравців з приводу наслідків нестримного зростання державних боргів та збільшення темпу роботи друкарських верстатів світових центробанків. Все більше інвесторів побоюються настання національного дефолту та інфляції.
Серед інвесторів уже з'явилися ті, хто в перших рядах попрямував у бік цієї "тихої гавані". Так, інвестиційний фонд Техаського університету, яка володіє капіталом у 20 млрд дол, вклав у золото майже цілий мільярд, що набагато більше за середній показник по галузі. Цей інвестфонд уклав термінові контракти на поставку майже 7 тис. злитків золота. Менеджери фонду, побоюючись дефіциту золота, з огляду на те що контрактів торгується зазвичай на великі обсяги, ніж золота є в реальності, зажадали доставити їм злитки негайно. Якщо їхній приклад наслідують й інші інвестори, то ціна на золото може злетіти на зовсім інший рівень.
Апетити одного з фондів у Нідерландах влади, навпаки, зменшили силою. Центробанк країни змусив пенсійний фонд працівників скляної промисловості продати більшу частину свого золотого запасу, який становив 13% всього його капіталу, рівного 300 млн євро. На думку чиновників, така значна частка золота була несумісна із зобов'язаннями фонду по відношенню до майбутніх отримувачам пенсій з його коштів. Регулятор вказав також на те, що оскільки золото є сировинним матеріалом, то воно зазнає ризику занадто значних цінових коливань. Однак аналітики називають рішення ЦБ скандальним і відзначають, що воно принесе фонду лише втрати.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас